×

Recensie

Alternative

09 november 2020

Mina Tindle

Sister

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: 37d03d

Sister Mina Tindle Alternative 3.5 Mina Tindle – Sister Written in Music https://writteninmusic.com

Nu de bandactiviteiten van The National vanwege de concertenarmoede in het corona tijdperk en de net verschenen soloplaat van zanger Matt Berninger op een laag pitje staan, krijgen de overige leden de mogelijkheid om het dagelijks leven op te pakken. Maar hoe ziet dit bestaan er uit als je partner ook actief in de muziek business is?

Bij gitarist Bryce Dessner maakt zijn echtgenote van die stilte gebruik om zelf aan een album te werken. Natuurlijk stelt hij zijn sfeervolle spel beschikbaar om een stempel op het geheel te drukken. Samen met producer en multi-instrumentalist Thomas Bartlett, die in het verleden zichzelf als producer reeds bewezen heeft bij de vijf sterren band The Gloaming, is dit trio grotendeels verantwoordelijk voor de serene muzikale begeleiding.

De Franse folky singer-songwriter Pauline de Lassus Saint-Geniès brengt in haar thuisland al in 2012 onder haar alter-ego Mina Tindle Taranta uit, twee jaar later gevolgd door Parades. Na haar verhuizing naar Brooklyn komt ze in contact met Sufjan Stevens, die haar min of meer onder zijn hoede neemt, en schittert ze met het geweldige dromerige Oblivions duet op I Am Easy to Find van The National.

Met Sister richt ze alle aandacht op haarzelf, en ondanks zijn drukke werkschema maakt ook Sufjan Steven de beloofde tijd vrij om voor haar een kant en klaar track af te leveren. Sister staat voor heimwee naar Frankrijk, herwonnen familiegeluk, maar kan ook met gemak gelinkt worden aan Brooklyn, de zusterstad van de Parijzenaar.

Het is machtig mooi hoe de ingeburgerde Mina Tindle dat laatste zo breed mogelijk verwoord en opent met het door pianospel ingeleide Jessa. Een adembenemende liefdesverklaring aan haar schoonzus Jessica Dessner. Die openbaring heeft ze tevens voor haar trouwe volgende echtgenoot in het in haar moederstaal gezongen familiare kerstsfeer van Belle Pénitence.

Door hier al direct de nadruk op te leggen laat ze zich van een berustende, maar tevens ook kwetsbare gevoelige kant zien. Een terugblik naar de vertrouwelijke banden, die juist vanwege dit bijzondere contact het gemis van haar naasten versterken. Het triomferende soulvolle Lions is een zelfbewust statement. Waarbij ze breekbaar gebruik maakt van haar fragiele kant van haar vocalen, en dit ondersteunt door haar krachtige sterke persoonlijkheid in de teksten terug te laten komen.

Het inlevingsvermogen van Sufjan Stevens is zo confronterend, omdat hij daadwerkelijk benoemd wat er in het hoofd van de vrouwelijke singer-songwriter omgaat. Give a Little Love is de eenzaamheid die je toch kan ervaren, ondanks dat je omringt wordt door genoeg dierbare mensen om je heen.

In a crowded restaurant where I couldn’t say what I want
Why do you care?
For all that you could share
The finest pleasures of the past
I realized, at last, I’m all alone, I’m all alone

Ondanks het veelvoudig gebruik van mythologische begrippen wordt het geen zweverig geheel. Indian Summer staat voor de schoonheid die de herfst van het leven oproept op het moment dat je beseft dat de volwassenheid tot volgroeid rustpunt is gekomen.

Louise is de materialistische drang om alles te kopen voor het ultieme geluksmoment, maar dat men daar onbewust de liefde voor opoffert. Het zijn allemaal prachtige waarheden die door de stem en teksten van Mina Tindle een ontzagwekkende indruk achter laten.

Echt uitblinken doet Mina Tindle met het 10 minuten lang durende Triptyque, waarbij een drietal probeersels zijn samengevoegd tot een innemende verslag waarbij subtiele ingehouden backing vocals het aangenaam inkleuren. Eigenlijk is het vooral een Thomas Bartlett song, die hierbij zijn sferische klassiek geschoolde toetsenspel kwaliteiten volledig ter beschikking stelt om Sister naar een ander level te tillen. De herfst mag nog wel een tijdje duren.  1. Jessa
  2. Lions
  3. Give a Little Love
  4. Indian Summer
  5. Louis
  6. Belle Pénitence
  7. Fire & Sun
  8. Triptyque
  9. Is Anything Wrong