×

Recensie

Rock

01 april 2020

Millionaire

APPLZ ≠ APPLZ

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Unday Records

Millionaire - APPLZ - APPLZ
APPLZ ≠ APPLZ Millionaire Rock 4 Millionaire – APPLZ ≠ APPLZ Written in Music https://writteninmusic.com

Millionaire kwam in 2017 op de proppen met het alom gewaardeerde Sciencing. Dat bleek na twaalf albumloze jaren een sterke terugkeer van muzikale tovenaar Tim Vanhamel. Nu is er dan, relatief snel, het vierde album van Millionaire, APPLZ ≠ APPLZ (uit te spreken als Apples Not Apples). Volgens Vanhamel kun je Sciencing vrouwelijk noemen en zijn nieuwe release mannelijk. Het zijn broer en zus. Als Sciencing de moeder was die kinderen baarde en zorgde voor haar baby’s, dan is APPLZ ≠ APPLZ de vader die op jacht gaat en een scherp oog houdt op de familie én de planeet.

Vooral dat laatste komt prominent terug in de nieuwe songs van Millionaire. Voor Vanhamel waren de geëngageerde albums van bijvoorbeeld Sly & The Family Stone, Public Enemy, Marvin Gaye en Curtis Mayfield heel belangrijk. Hij waarschuwt dan ook voor een teloorgang van de aarde en is kritisch naar politici; politiek ontstond met de zondeval en het bijten in de appel, om het even in Bijbelse termen te gieten. We zijn 7 miljard appels die samen moeten leven op één grote appel en als we zo af en toe onszelf wat opzij kunnen zetten, dan zou de wereld één grote smakelijke gouden appel zijn. Zoals die op de albumhoes bijvoorbeeld.

Tot zover de beeldspraak. Vanhamel zegt het zelf liever met opzwepende muziek en daar staat APPLZ ≠ APPLZ vol mee. Millionaire opent met twee fijne stampende psychedelische, groovende rockers met veel dynamiek, samples en effecten. De muziek zit in al zijn hardheid nog vol detail en dat is een meerwaarde. De boodschap is duidelijk: ‘We’ve been living on this planet for too long / used it up now let’s move on’. Aan de andere kant: ‘It will be over but it’s never over / It’s never over / There’s a flame that always burns’.

Met Whiplash volgt een eerste ‘zijsprong’: vuige vocalen, strakke ritmiek en riffs, bongo’s én een losgeslagen sopraansax. The Watchman is vrije hardrock met ruimte voor gekte en (weer) opvallende teksten: ‘Identify / Are you an apple or a tree / Identify / Are you a lion or a sheep’ en ‘Judas, son of Simon / Are you a mammoth or a mouse?’.

Vanhamel zingt op uiteenlopende manieren en bewerkt zijn vocalen regelmatig, zoals in het bedrieglijk lichtvoetige Selected Garden Works, voortgeduwd door een amusante, pakkende ‘baslijn’ en het eveneens muzikaal lichtere Dig A Ditch.

Met Can’t Stop The Noise hebben we een van de ‘hits’ van het album te pakken, een brutale, tragere groovy rocker met een duizelingwekkende gitaarsolo. Het is een piekmoment voorafgaand aan de relatief rustige eindfase van de plaat. Bij Blue Mountains, White Sky draait het meer om sfeer dan om kracht en ook afsluiter There’s A Heart Riot Going On is lichtelijk drogerend, vooral naar het einde toe, als kleingehouden instrumenten en allerhande geluidjes over en door elkaar heen dartelen. De contrabas is een goede vondst hier. Het tekent het creatieve gehalte van dit Millionaire album; de band zet de klok vaak op rock maar zit ook boordevol ideeën en creativiteit. Zowel muzikaal als tekstueel. Dit zorgt ervoor dat APPLZ ≠ APPLZ een appetijtelijke en rijkgevulde rockplaat geworden is die Millionaire stevig op de kaart houdt. 1. Cornucopia
 2. Los Romanticos
 3. Strange Days
 4. Whiplash
 5. The Watchman
 6. Selected Garden Works
 7. Applude
 8. Can't Stop The Noise
 9. Dig A Ditch
 10. Blue Mountains, White Sky
 11. There Is A Heart Riot Going On