×

Recensie

Jazz

02 december 2022

Millennium Jazz Orchestra ft. Lilian Vieira

Bleeding Amazonia

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: ZenneZ Records

Bleeding Amazonia Lilian Vieira Millennium Jazz Orchestra Jazz 4.5 Millennium Jazz Orchestra ft. Lilian Vieira – Bleeding Amazonia Written in Music https://writteninmusic.com

Componist, dirigent en arrangeur Joan Reinders heeft een achtdelige suite voor bigband en zang geschreven voor het Millenium Jazz Orchestra en Lilian Vieira. Voor dit muzikale project is Braziliaanse muziek als artistiek uitgangspunt gekoppeld aan een actueel maatschappelijk probleem: de teloorgang van het Amazoneregenwoud, een natuurramp die een bedreiging vormt voor de hele wereld. De verbinding tussen deze twee elementen is de poëzie van dichter en milieuactivist Thiago de Mello (1926-2022) die uit het Amazonegebied afkomstig is en zich decennialang sterk heeft gemaakt voor het behoud van het regenwoud. In zijn essays en gedichten en in zijn sociale en politieke activisme was Thiago de Mello altijd een gepassioneerde verdediger van het Amazonewoud als belangrijk ecologisch sleutelgebied geweest. Hij kwam in zijn werk ook op voor mensen die in hun vrijheid worden bedreigd. Hij zat hiervoor tijdens de dictatuur in zijn land in de gevangenis en leefde een tijd in ballingschap.

Voor de nieuw gecomponeerde suite heeft Lílian Vieira in overleg met Joan Reinders, dirigent van het Millennium Jazz Orchestra, een selectie gemaakt van gedichten van De Mello die zich inhoudelijk goed leenden voor het thema, maar ook uitnodigden voor een muzikale vertaling. Chuva (Regen), een passend gedicht van Lilian zelf, is hieraan toegevoegd. Het resultaat is erg mooi, zeker door de combinatie van Lilian Vieira’s mooie Braziliaanse zang en de composities van Joan Reinders die daarvoor de gedichten van De Mello en Lilian als uitgangspunt nam. En de melodieën voor haar schreef.

Het 18-koppige Millennium Jazz Orchestra, opgericht in 1985, staat vanaf het begin onder leiding van Joan Reinders. Al bijna 30 jaar werkt het orkest, naast de vaste bezetting, met vooraanstaande gastsolisten. Het jazzorkest bracht inmiddels een tiental albums uit, die konden rekenen op bijzonder enthousiaste reacties. Lilian Vieira is vooral bekend als zangeres van Zuco 103, van haar Samba Soul album en begin dit jaar bracht ze met Roeland Jacobs en Roberto de Lujo & Friends het album Seguir Vivendo uit!

Het album begint letterlijk met een proloog met een lang instrumentaal gedeelte vol mooie blazerspartijen zoals die van baritonsaxofonist Job Helmers. Tot Lilian Vieira De Mello’s gedicht O silencio da floresta begint te zingen. ‘De stilte van het bos is bijna fysiek en liefdevol, de liederen van de nachtvogels zijn deel van ‘t bos’, is een deel van dit gedicht. De warme zang van Lilian accentueert dat! De tweede compositie Flora e fauna begint met zacht klinkende blazers, gevolgd door bas (Bart Tarenskeen) en piano (Dirk Balthaus) en vervolgens begint Lilian de tekst van het gedicht O animal da floresta te zingen. Door de zachtmoedige sfeer krijg je al luisterend het gevoel alsof je door een mooi bos wandelt. Lilians stem past zo mooi bij dit orkest is hier goed te horen. Vervolgens weerklinkt de eerste van de drie instrumentale interludes getiteld Indigenous people met een mooie solo op de flugelhorn van Suzan Veneman en van Lucas Santana op tenorsax en subtiele percussie van Vincent Spitters. De poëtisch instrumentale sfeer roept hier ook het beeld van een prachtig woud op!

In het daarop volgende Deforestation staat de houtkap centraal. De aarde wordt hier beschreven als levend wezen in het gedicht É uma questão de amor ( vertaald: het is een kwestie van liefde). Erg mooi is de solo van tenorsaxofonist João Driessen. In de tweede interlude Forest Fires staan soms drums (Felix Schlarmann) en conga’s (Vincent Spitters) op de voorgrond. En de sopraansax (Gerlo Hesselink). Lilian’s gedicht Chuva is te horen in het lied Climate Change. ‘De zee droogt op en het land transformeert in zee. Zoveel water vermoordt ons,’ zo luidt een deel van de tekst. Na het lichtvoetige begin leidt pianist Balthaus Lilians warme zachte zang in. Na dat rustige begin wordt het lied meer uptempo ondersteund door de conga’s! Ook Lilian’s zang wordt heel ritmisch en klankrijk. Dit lied is sowieso heel afwisselend qua zang.

De derde interlude Pollution geeft ruimte aan drie solo’s: van trompettist Florian Sperzel, trombonist Gregor Sperzel en altsaxofonist Rob Sijben; tijdens deze wonderlijk mooie samba jazz van het orkest! In de laatste track Hope wordt de wens geuit dat het beter gaat worden met de natuur. De Mello’s beroemdste gedicht Os estatutos do homem (de statuten van de mens) was zijn protest tegen het militaire regime. Hier vallen vooral het fraaie pianospel van Dirk Balthaus en de flugelhorn solo van Suzan Veneman op en de lichte klankrijke zang van Lilian Vieira!

 



  1. Prologue
  2. Flora e fauna
  3. Interlude1. Indigenous People/Povos indígenas
  4. Deforestation/Destamento
  5. Interlude 2. Forest Fires/Incêndious florestais
  6. Climate Change/Mudanca climatica
  7. Interlude3. Pollution/Poluição
  8. Hope/Esperança