Recensie

25 oktober 2013

Miley Cyrus

Bangerz

Geschreven door: Derk Laning

Uitgebracht door: RCA Records

Bangerz Miley Cyrus Pop 2.5 Miley Cyrus – Bangerz Written in Music https://writteninmusic.com

Bijna iedere dag is Miley Cyrus wel in het nieuws. De ene dag staat ze bijna naakt op het podium bij de VMA’s, de andere dag hangt ze naakt aan een sloopkogel. Is ze knettergek of zijn dit stunts om een hype te creëren voor haar nieuwste album Bangerz? Dat tweede is het geval. In de documentaire die MTV over Miley maakte blijkt dat ze een hele slimme vrouw is die het kunstje van aandacht genereren heel goed begrijpt. Er is alleen wel een probleem. Als je een hype creëert moet je die wel waarmaken en dat doet Bangerz absoluut niet.

In die documentaire Miley Cyrus: The Movement zegt de artieste: “Een aantal jaar geleden dacht ik dat ik in een band zoals Paramore zou belanden. Ik had geen idee wat voor muziek ik wilde maken.” Dat ze zoekende is blijkt uit het album dat ze samen met producer Mike Will maakte. Er is niet één vaste lijn te vinden op het album. Er staan te veel verschillende soorten muziek op. Dat levert soms (kleine) hoogtepunten op maar zeker ook dieptepunten.

Eén dieptepunt van het album is de titeltrack Bangerz die ze samen met Britney Spears maakte. Het nummer is bijna volledig met de computer gemaakt waardoor je soms geen idee hebt of je nou Britney of Miley hoort. Dit geeft wel een beetje het probleem van het hele album aan: een andere artiest had het net zo goed kunnen uitbrengen. Het is bijna volledig inwisselbaar. In een tijdperk waarin o.a. Katy Perry, Rihanna en Lady Gaga vechten voor de titel ‘Queen of Pop’ moet je onderscheidend zijn om je hoofd boven water te houden, daar faalt Miley dus in.

Het nummer Wrecking Ball stijgt ver boven de rest uit. De reden is dat je eindelijk haar stem hoort. Een stem waar werkelijk niks mis mee is. Het is dan ook erg jammer dat die stem niet veel meer de ruimte heeft gehad op het album. Een grappig detail over het nummer Wrecking Ball is dat dit nummer door een ander team is geproduceerd en geschreven dan de rest van haar album. Misschien heeft Miley dus een verkeerde keuze gemaakt door dit team niet meer ruimte te geven op het album. Andere nummers die boven de rest uitsteken zijn: 4×4, Adore You en FU, omdat je hier echt Miley krijgt te zien. Voor de andere negen nummers op het album is de skip knop uitgevonden.

Al met al maakt Miley Cyrus de hype dus absoluut niet waar. Toch moeten we haar zeker niet afschrijven. Ze laat op het album zien dat ze zeker wat kan. Misschien dat een ander team dat bij haar volgende album er wel uitkrijgt. Dit keer is het mislukt.

*Alleen op Deluxe Version 1. Adore You
 2. We Can't Stop
 3. SMS (Bangerz)
 4. 4x4
 5. My Darlin'
 6. Wrecking Ball
 7. Love Money Party
 8. #GETITRIGHT
 9. Drive
 10. FU
 11. Do My Thang
 12. Maybe You're Right
 13. Someone Else