Mikko Pettinen Why Not
Two Suites For The Change
De Finse alleskunner Mikko Pettinen verrast wederom met een geweldig album: de kloeke vinyl-dubbelaar Two Suites For The Change. Met een prachtige band en dito composities.
Pettinen is zo’n muzikant die niet alleen erg interessante en indringende composities kan schrijven maar die ook op eigen kracht met trompet, flugelhorn, cornet, vocalen, elektronische effecten, keyboards en percussie al flink aankleedt.
Voor Two Suites For The Change vroeg hij Joakim Berghall, die met baritonsax, bas klarinet, cello, elektrische effecten en gitaar al net zo’n indrukwekkende arsenaal aan instrumenten bespeeld als Pettinen, ook tot de band toe te treden. Vesa Ojaniemi op bas, synth bas, Octatrack sampler en ook elektrische effecten en Tuomas Timonen op drums en percussie vervolmaken de wel heel erg fijne Why Not band.
Two Suites For The Change is opgebouwd uit 10 fijn lang opgerekte en over mooie lagen opgebouwde composities met Pettinen als componist voor het leeuwendeel van de stukken, waar hij er één samen met bassist Ojaniemi schreef en Ojaniemi op eigen kracht, het titelwijs aan Zappa verwante, Music For Royalities schreef.
Het is een erg sterk album geworden waarop Pettinen uitgebreid de tijd heeft genomen om zijn brede muzikale opvattingen vanuit de jazz de vrijheid te geven. De mooie diversiteit in sferen en klanken, en dat zijn er uitzonderlijk veel, verrijken de composities steeds optimaal. Want waar het lijstje instrumenten aan Pettinen toegeschreven één omschrijving mist is dat sfeerschepper.
Af en toe laat de band straight up jazz horen compleet met erg sterke solo’s maar juist als de akoestische instrumenten aan elektronica worden gekoppeld zijn de composities op Two Suites For The Change zo onvoorspelbaar en bijzonder. Of eigenlijk de combinatie van die twee maken dit album zo afwisselend en sterk.
Luister alleen al op kant B naar een compositie als het eerder genoemde Music For Royalties, waarin electronics tot een erg fraaie hoogte worden opgetrokken rondom het trompetspel van Pettinen, waarna de track vloeiend overloopt in het strakke One Finger Algorithm. Met het korte Elegy For Trumpet & Live Electronics duiken we dan weer het elektronisch avontuur in om met kantafsluiter Lennart The Wizard weer vol de jazz in te duiken.
Wat een compleet verschillende tracks maar wat een eenheid in avontuur en glansrijk in uitvoering. Een van de meest spannende plaatkanten binnen de jazz van dit jaar. En dat nadat de band op kant A met coole en erg sterke tracks als The Last Changes en Sea In The Sahara je al volledig overtuigd heeft.
Heerlijk om de band ook op de C kant van het album met Aged weer optimaal de warmbloedige elektronica in te horen duiken en dat gloedvol uit te bouwen met ook akoestische instrumenten. Met Berghall fraai op cello aansluitend op het melancholische spel van Pettinen. Fraai ook hoe de spoken word (in het Fins) van Markus Bäckman daaroverheen gelegd wordt.
Met het langgerekte The Last Fjord worden er dan weer bloedmooie, avontuurlijk nieuwe sferen opgetrokken die door cello en flugelhorn naar grote hoogten worden getild. Prachtig hoe de compositie laag over laag elektronisch wordt ingekleurd en dan uiteindelijk weer akoestisch wordt overgenomen met fantastische en avontuurlijk solo’s.
Erg mooi samenspel tussen Pettinen en Berghall maakt ook de opening van de D kant Kojaalat (Saving of Species), met zang daar subtiel overheen, ook weer zo’n memorabele compositie. De gedreven albumafsluiter Oracle Hole is wederom zo’n door avontuur gedreven track door zowel elektronisch maar vooral door akoestische instrumenten en prominente keyboards die in een heerlijke groove wordt opgetrokken en met samenzang naar een climax wordt gedreven. IJzersterke albumafsluiter.
Dat Finland zich naast België en Engeland heeft aangesloten als de meest coole jazzlanden barstensvol jong en nieuw talent mag zo onder hand duidelijk zijn. Two Suites For The Change van Mikko Pettinen Why Not bewijst dat andermaal optimaal. Geweldige plaat!