×

Recensie

Roots

23 februari 2016

Mike Zito

Keep Coming Back

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Ruf Records

Keep Coming Back Mike Zito Roots 4 Mike Zito – Keep Coming Back Written in Music https://writteninmusic.com

Mike Zito is een door de wol geverfde muzikant en ambachtelijk songschrijver. Zijn hart ligt bij de blues, rock & roll en country. Na een kort avontuur met Royal Southern Brotherhood, met o.a. Devon Allman hield hij het snel voor gezien omdat hij weer controle wilde over zijn eigen carrière zodat hij zijn aandacht weer volledig kon richten op het schrijven van muziek die hij zelf wil maken. Ook moest hij herstellen van een flinke alcohol- en drugsverslaving.

Voor Keep Coming Back heeft hij een zevental nieuwe songs geschreven en daar gaat het bij Zito om: “It’s all about the songs”. Voor de opnames van dit album is hij naar The Dockside Studio’s in Louisiana getogen met een tiental gerenommeerde muzikanten. Dit was eigenlijk een reünie van de begeleidingsband Wheel bestaande uit Jimmy Carpenter op sax en vocalen, Scot Sutherland op bas, Rob Lee op drums en Lewis Stephens op toetsen. Trina Shoemaker als producer heeft er vervolgens samen met studio-engineer David Farrell een prima klinkende plaat van gemaakt.

Bij het beluisteren van deze plaat hoor ik het muzikale vakmanschap, maar ook de veelzijdigheid van Zito als songwriter, zanger en gitarist. Het is net zo gemakkelijk countryrock, maar ook southern rock, bluesy rock en onvervalste Rock & Roll. Daarbij beschikt hij over een voor dit genre prima passende stem met een lekker randje.

De titeltrack Keep Coming Back is een vette boogie waarin Zito excelleert op slidegitaar. Vervolgens is Chin Up aan de beurt. Een stevige southern rocksong met lekker bijtend telecaster gitaarwerk dat soulfull ondersteund wordt door de blazerssectie in de solo. Daarna wordt gas teruggenomen in Get Busy Living, een aansprekende ballad in de stijl van Ritchie Kotzen. Mooi subtiel en sprankelend gitaarspel van Zito krijgen we hier te horen en ook de emotioneel klinkende (samen)zang is van grote klasse.

Countryrocksong Early in The Morning doet me qua sfeer direct denken aan Bob Seger en is wat zoetsappiger dan de stevigere nummers hiervoor. Neemt niet weg dat dit een schitterende song is. De autobiografische song I Was Drunk is een statement van Zito waarin hij emotioneel terugkijkt op de moeilijke periode van verslaving. Een ware country tearjerker dus evenals de volgende track Lonely Heart.

Met de countryrocker The Girls Of Liberty en de onvervalste door Bob Seger geschreven Rock & Roller Get Out Of Denver gaat het weer de stevigere kant op. Nothin’ But The Truth is heerlijk onderkoeld en heeft een Bob Seger / Stonesachtige feel. Het catchy refreintje zorgt voor de kers op de taart. Cross The Border is weer zo’n typisch southern rocknummer dat uitstekend in het gehoor ligt. Oorstrelend is het zinderende slidegitaarspel dat we hier te horen krijgen.

What’s On Your Mind met een in het oor springende saxsolo, is een beladen ballad waarin Zito weer wat ellende van zich af zingt. Als laatste track is Bootleg aan de beurt en gaan nog even alle registers open.

Het plezier is weer terug bij Mike Zito en hij is weer helemaal fris en vol energie om zijn muzikale boodschap uit te dragen. Als zodanig is Keep Coming Back een uitstekende plaat geworden met een mooie mix van de diverse stijlen die Zito na aan het hart liggen. Mike Zito is een goede songschrijver, maar lijkt het wel eens moeilijk te vinden om te kiezen welke muzikale richting op te gaan. In de toekomst zit er wellicht een echte countryplaat in of een stevig southern rockalbum, wie zal het zeggen?

Tracks Keep Coming Back:

 1. Keep Coming Back
 2. Chin Up
 3. Get Busy Living
 4. Early In The Morning
 5. I Was Drunk (with Anders Osborne)
 6. Lonely Heart
 7. Girl From Liberty
 8. Get Out Of Denver
 9. Nothin’ But The Truth
 10. Cross The Border
 11. What’s On Your Mind
 12. Bootleg


 1. Keep Coming Back
 2. Chin Up
 3. Get Busy Living
 4. Early in the Morning
 5. I Was Drunk
 6. Lonely Heart
 7. Girl from Liberty
 8. Get out of Denver
 9. Nothin' but the Truth
 10. Cross the Border
 11. What's on Your Mind
 12. Bootleg