×

Recensie

Roots

31 mei 2021

Mike Cooley, Patterson Hood, Jason Isbell

Live At The Shoals Theatre

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Thirty Tigers

Live At The Shoals Theatre Mike Cooley, Patterson Hood, Jason Isbell Roots 4 Mike Cooley, Patterson Hood, Jason Isbell – Live At The Shoals Theatre Written in Music https://writteninmusic.com

Jason Isbell maakt via David Hood, de befaamde sessie bassist in Muscle Shoals, in contact met zijn getalenteerde zoon Patterson Hood. Die engageert Isbell om samen met hem en Mike Cooley de gitaarpartijen in te vullen bij zijn southern rockformatie  Drive By Truckers, daar komen snel songwriting bijdragen bij op drie langspelers. In 2007 gaat Isbell solo en de kernleden Hood en Cooley sporen naast  hun soloprojecten onverstoorbaar verder met DBT.

Zeven jaar na zijn vertrek kwam het trio nog een samen om te musiceren in The Shoals Theatre in Florence, Alabama, het werd een gedenkwaardige concertavond die nu te beluisteren is op een dubbelalbum. Na een wat uit de hand gelopen gesproken introductie steken de heren van wal met Hoods Tornadoes en Cooley’s Carl Perkins’ Cadillac. Isbell mag zijn titelsong Decoration Day nog eens opvoeren.

Een genereuze graai uit het DBT repertoire met tracks afkomstig van de gelijknamige langspeler en Dirty South domineert de setlist  daarnaast prijken enkele tracks uit de prille DBT periode. Zo mag  Hood  The Living Bubba, opgedragen aan George Dean Smalley, een overleden gitarist uit  Atlanta nog  eens opvoeren terwijl Isbell met Danko Manuel de onvolprezen en al een tijd betreurde leden van The Band nog eens in herinnering brengt in een prachtige ode. De uitvoering van Cover Me Up is al even indrukwekkend.

Het vertrouwde knallend gitaarwerk en de roffelende drums blijven op dit concert achterwege, enkel drie gitaren en drie stemmen en dat volstaat ruimschoots voor het excellente songwerk uit de DBT catalogus en uit het respectievelijke solowerk. In een te lang uitgesponnen Let There Be Rock  mag Hood nog eens uitvoerig zijn fascinatie voor rockmuziek uitschreeuwen. voor de meerwaarde zoeker komt er een gelimiteerde box-editie met gekleurd vinyl aan 1. Intro
 2. Tornadoes
 3. Carl Perkins' Cadillac
 4. Decoration Day
 5. Heathens
 6. Eyes Like Glue
 7. Tva
 8. Puttin' People On The Moon
 9. Marry Me
 10. Goddamn Lonely Love
 11. My Sweet Annette
 12. Women Without Whiskey
 13. Outfit
 14. Daddy Needs A Drink
 15. Self Destructive Zones
 16. Cover Me Up
 17. The Living Bubba
 18. Space City
 19. Danko/manuel
 20. Grand Canyon
 21. Cartoon Gold
 22. Alabama Pines
 23. Zip City
 24. Never Gonna Change
 25. Let There Be Rock