×

Recensie

Roots

06 juni 2018

Mike Aiken

Wayward Troubadour

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Nothwind Records

Wayward Troubadour Mike Aiken Roots 3.5 Mike Aiken – Wayward Troubadour Written in Music https://writteninmusic.com

Mike Aiken kon nooit aan de lokroep van het avontuur weerstaan, zeiltrips op de oceanen en omzwervingen langs de Amerikaanse autoroutes, al liftend, op de motor of met de camper stillen zijn honger. De gebeurtenissen onderweg inspireren hem als observerend songwriter. Met zijn muziek, een rustieke met harmonische zang gelardeerde luie country rock variant treedt de uit Buffalo, New York afkomstige troubadour in de voetsporen van de pioniers uit de country en folk.

De op vrolijke fiddle en gitaren huppelende opener Everything Changed refereert openlijk naar de Western Swing traditie. Nashville Skyline noch Travelin’ Bone hebben rechtstreeks niets te maken met de gelijknamige songs van Bob Dylan of Tony Joe White. De eerste is een op het countrymekka in Tennessee gefocuste snapshot en de tweede een van lenige fingerpicking voorziene countryrocker waarbij Mike gesteund wordt door het wasbord en zang van zijn vrouw Amy Aiken.

in Hangover Helper spoelt Aiken een forse whiskykater weg met laidback country, even verderop pleit hij overigens schaamteloos voor onthaasting met A Littly Lazy In Your Life dat op een bijhorende, ontspannen gypsy  jazzswing ritmiek trippelt. Het zijn fragmenten uit een rond die rusteloze omzwervingen opgebouwd concept. Vanuit het standpunt van de rondtrekkende troubadour verwerkt Aiken sie impressies  grandioos in knappe songs, zoals het samen met Henry Paul (The Outlaws, BlackHawk) gecomponeerde Two Lane Highways aantoont.

De legendarische hoofdroutes worden wel eens verlaten om in afgelegen negorijen te belanden waar je op zo’n  ‘Hard working working girl’ aantreft, in een uitzichtloze situatie. Anderzijds voel je in Chesapeake de weldadige oceaanbries in de harmonica. Meeslepende verhalen in lekker ouderwetse laidback country. 1. Everything Changed
 2. Nashville Skyline
 3. Hangover Helper
 4. Two Lane Highway
 5. Travelin' Bone
 6. Real Mean Dog
 7. Hard Working Working Girl
 8. A Little Lazy In Your Life
 9. Dead Man Runs Before He Walks
 10. Penelope
 11. Chesapeake