×

Recensie

Alternative

09 november 2019

Mikal Cronin

Seeker

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Merge

Seeker Mikal Cronin Alternative 4 Mikal Cronin – Seeker Written in Music https://writteninmusic.com

Terwijl Ty Segall in hoog tempo de een na de andere psychedelische retro glamrock plaat aflevert, is er voor zijn ondersteunende bandleden zelfs nog de nodige ruimte vrij gemaakt om zelf met eigen materiaal aan de slag te gaan. Bassist Mikal Cronin maakte op het debuut August van singer songwriter Shannon Lay al de nodige indruk op albumtrack Death Up Close. Hierbij laat hij zijn veelzijdigheid horen door voor de verandering te imponeren met een indrukwekkend staaltje saxofoonspel. Die veelzijdigheid is tevens sterk terug te vinden op zijn vierde solo kunststukje Seeker.

Vanuit het zonnige in Californië gelegen Laguna Beach is er vier jaar lang in alle rust gewerkt aan de opvolger van MCIII. Ook al ben je op muzikaal gebied een alleskunner, het blijft prettig als je op je muzikale collega’s kan terugvallen. Wat is het dan ideaal dat deze zich bevinden in de strak op elkaar ingespeelde begeleidingsband, en je het voorrecht hebt dat Ty en zijn vriendengroep zorgen voor de vormgevende omlijsting.

Meesterpercussionist Charles Moothart mag al direct van zich afslaan in het door strijkers gemodelleerde Oosterse sfeertje in Shelter. Een sterke inleidende track die zich ook geweldig zou lenen als openingsmoment bij concerten. Door het heldere ongedwongen geluid trekt Cronin direct de aandacht. Met psychedelisch gitaargepiel weet hij er een eigen draai aan te maken. Als goedmakertje voor zijn ondersteunende rol bij Shannon Lay, verzorgt zij hier samen met Heidi Alexander de gastrol als medevocalisten.

Zijn liefde voor Neil Young is sterk te horen in de goed opgebouwde sfeervolle countryrocker Show Me. Heerlijk om je eventjes ergens in de jaren zeventig te wanen. Prachtig sluit het saloon piano gepingel van Ben Boyle hierop aan. Na dit aangename uitstapje back in time gaan we nog verder terug naar het Beatlesque experimenteerdrift in Feel It All, waarbij de blazers de treurnis overstemmen. Nog melancholischer gaat het schitterende Fire hier overheen. Als het hart in brand staat door bitterende verterende tranen, dan hoort het voelbaar en hoorbaar te zijn. Och, wat worden we vervolgens aangenaam getrakteerd op het heerlijke gitaarspel van Emmett Kelly. Dit moet toch geweldig voelen met zo’n wereldband naast je in de studio.

Die muzikanten mogen even op adem komen als Cronin alleen achter de piano aanschuift, en zijn emotionele beladenheid in Sold over je heen laat stromen. Dat ze niet zijn ingehuurd om vanaf de zijlijn toe te kijken, laten ze gelden in het magistrale vervolg. Zo hoort een kort poppareltje te klinken. Van een totaal andere orde is het stevig rockende I’ve Got Reason. Wat knallen de gitaren lekker vol de speakers uit als deze zijn aangesloten op de versterkers. De sixties psychedelica zorgt voor het evenwicht waar overheen de frontman zijn vocalen bijna kapot schreeuwt.

Het lomp om zich heen springende Caravan walst als een opgevoerde oldtimer locomotief nonchalant door Seeker heen. Gewoon recht toe recht aan, zonder de nodige poespas. Met Cronin zelf die op saxofoon het fluitsignaal van het eindstation aankondigt. Zijn mondharmonica geblaas is vooral erg charmant, en wil de harde folky arbeiders mentaliteit oproepen in het mooie sterk verhalende Guardian Well. Totaal in zijn element gooit de zanger er nog een krachtige hoge uithaal uit.

Na een langdurige afwezigheid zijn daar de zangeressen Shannon en Heidi weer die nadat Mikal Cronin op Lost a Year zijn verslag heeft gedaan mogen invoegen. Met een kakofonie aan blazers gaat het vervolgens helemaal los in een prettig rockende chaotisch einde met een snerende vocalist. Waarna de rem er vervolgens strak opgaat in het rustpunt On the Shelf waarbij de enige metgezel zijn trouwe gitaar is. Als Mikal Cronin zich nu nog in de rol van Seeker plaats, dan ben ik benieuwd waar zijn zoektocht hem uiteindelijk heen brengt.  1. Shelter
  2. Show Me
  3. Feel It All
  4. Fire
  5. Sold
  6. I’ve Got Reason
  7. Caravan
  8. Guardian Well
  9. Lost a Year
  10. On the Shelf