×

Recensie

Roots

25 september 2020

Mickelson

Drowning In An Inflatable Pool

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Drowning In An Inflatable Pool Mickelson Roots 3.5 Mickelson – Drowning In An Inflatable Pool Written in Music https://writteninmusic.com

De al een tijdje in de San Francisco Bay Area residerende muzikant combineert zijn activiteiten als beeldend kunstenaar met het schrijven en illustreren van kinderboeken. Na een voorgeschiedenis in New York City waar hij als tiener op het podium van de legendarische punktempel CBGB geraakt, gaat Scott Mickelson in de jaren negentig met Fat Opie aan de slag. De folkrock formatie belandt na enkele werkstukken op een dood spoor maar er is een kortstondige reünie die in Victoryville resulteert.

Na een lange pauze komt de door chronische gezondheidsproblemen  geplaagde muzikant in 2015 terug met solowerk onder de naam Mickelson. De eerste langspeler Flickering krijgt drie jaar later een opvolger. In tegenstelling met de voorganger waarop een uitgebreid muzikantenclubje uit de Bay Area figureert, zorgt Mickelson naast de productie en opname voor de integrale instrumentatie met uitzondering van de drums en blazersbijdragen. A Wondrous Life toont de evolutie van alternatieve folk naar meer rockgetint werk.

Die evolutie wordt verder uitgediept en geperfectioneerd op Drowning In An Inflatable Pool. Weerom is Mickelson actief als multi-instrumentalist, Frank Reina zit aan de drum kit en sporadisch duiken enkele gastmuzikanten op. Het is niet verwonderlijk dat in dit tijdperk referenties opduiken naar de desastreuze impact van de regeerperiode van de huidige president op het welzijn van menig Amerikaans burger. Naast politieke en sociale en culturele mistoestanden toont Mickelson zijn vrees voor de teloorgang van het milieu in zijn thuisland.

In de opener Jagged Tooth gaat over de aanvaarding van de leugen als wapen in het  sociale en politieke discours, de jachtige ritmiek en harmonicascheuten ondersteunen het duidelijk betoog. Na een fel No Translation For No volgt Rich, een gelaagde pianoballade met sfeervolle celloklanken.

Het met een volledige backingband opgenomen Odd Man Out drijft op zwoele melodische pop en in de titeltrack is een trombone prominent aanwezig. “This is the lockdown, there’s nowhere to go for you, this is your hometown you recognize no more”, klinkt het dreigend, een song over de nasleep van de Covid-19 pandemie mocht niet ontbreken. Het was naar verluidt de eerste song die bedacht werd voor de nieuwe langspeler.

De afsluiter, Flickering, een uit 2015 daterende live registratie ergens in thuishaven San Franciscio met Mickelson op banjo, klinkt met driftige bluegrass al even intens en begeesterend als in het nieuwe werk.  1. Jagged Tooth
  2. No Translation For No
  3. Rich
  4. Odd Man Out
  5. Drowning In An Inflatable Poo
  6. The Lockdown
  7. Only The Wicked Run
  8. Flickeringl