×

Recensie

Roots

10 juni 2020

Micke & Lefty feat. Chef

Let The Fire Lead

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Hokahey!

Let The Fire Lead Micke & Lefty Roots 3.5 Micke & Lefty feat. Chef – Let The Fire Lead Written in Music https://writteninmusic.com

De samenwerking van Micke Bjorklof en Lefty Leppänen  gaat terug tot ’97 als de getalenteerde slideman Lefty zich aansluit bij bij Bjorklof’s  Blue Strip, een bluesrockcombo dat enkele decennia in Flinland actief is.

Het duo ontstond als een  akoestisch gelegenheidsproject op een bluesfestival in het thuisland. Tijdens de opnamesessies van een eerste langspeler komt daar versterking bij van bassist Chef. Die muzikant levert evenals zijn compagnons aanvullende bijdragen op piano, elektrische gitaar en…kazoo  op de nieuwe langspeler, ter gelegenheid van hun twintigste verjaardag bereikt die tijdens de coronacrisis onze contreien.

De delta blues uit Mississippi inspireert het trio samen bluegrass , gospel en zowat alle mogelijke blues -en rootsvarianten van Amerikaanse het trio dat verder borduurt op de spirit van Willie Dixon’s Big Three Trio. De opener Tell That Woman is overigens afkomstig uit Dixon’s rijke gestoffeerde oeuvre.  Micke zet zich achter de drumkit en genereert samen met zijn vrienden een energieke meeslepende sfeer met scherp resonerend snarenwerk. Opvallend is het expressieve zangwerk waarbij Micke en Lefty  beurtelings het voortouw nemen begeleid met harmonische samenzang.

Lefty levert naast Micke het gros van de songs aan terwijl Chef zich daarbij evenmin onbetuigd laat. Bij een eerste beluistering eist de aanstekelijke melodische titeltrack de aandacht op naast het gospelgetinte Gonna See My Church. Het songwerk verbleekt geenszins tussen werk van Big Bill Broonzy , de eerder genoemde Dixon en de onvermijdelijke Robert Johnson. In een verdienstelijke uitvoering van het overbekende Steady Rollin’ Man horen we de uitgerafelde zang van Eero Raittinen.

Als de laatste tonen van het door dobro en harmonica  en fraaie zang aangedreven I Got To Tell You verstommen weten we het zeker .Dit Finse trio vormt ongetwijfeld een aanwinst voor de toch al druk bevolkte  Scandinavische blues- en rootsscène. 1. Tell That Woman
 2. Always Something Good
 3. Big Bill Blues
 4. Small Town Baby
 5. Let The Fire Lead
 6. The One
 7. Gotta See My Church
 8. You Gorgeous You
 9. No Stuff Is Good Enough
 10. Rockin' Bowl
 11. I'm A Steady Rollin' Man
 12. I Got To Tell You