×

Recensie

Alternative

13 september 2021

Mick Flannery & Susan O'Neill

In the Game

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Rosaleen

In the Game Mick & Susan Flannery & O'Neill Alternative 4.5 Mick Flannery & Susan O’Neill – In the Game Written in Music https://writteninmusic.com

Ierland en folk, dan kom je al snel bij eeuwenoude volksvertellingen uit, veelal gedoopt in een flinke dosis aan drank en versterkt door traditionele instrumenten als fluit, viool, banjo en doedelzak. De uit Blarney afkomstige troubadour Mick Flannery overstijgt alle vooroordelen op dit gebied en voegt er nodige doorleefde Americana en Blues aan toe. Hij heeft een onvergelijkbaar hees warm stemgeluid en bouwt met zijn zes eerder verschenen platen een steeds groter wordende groep volgelingen op. In Ierland kan hij al jaren niks fout doen en bereiken deze probleemloos de hoogste regionen van de albumlijsten. Verder heeft deze stoere breed gebouwde steenhouwer zijn uiterlijk ook nog mee, waarmee hij tevens de nodige aantrekkingskracht bij het vrouwelijke publiek opwekt.

Oké, we hebben dus die mannelijke warmte als basis. Deze wordt op In The Game in evenwicht gebracht door de doorleefde vrouwelijke verbittering die Susan O’Neill toevoegt. Ze kruipt bij het zware Trouble achter het stuur met Mick Flannery in de weg wijzende bijrijdersrol. Zwijgzame woorden van een in een echtscheiding verwikkeld koppel waarbij het slijpende gitaarspel de uiteindelijke richting bepaald. Moordende stiltes, gevolgd door gekoelde hysterie. Rust in plaats van overschreeuwende frustraties in een oplopend spanningsveld die zich op de kleine vierkante meters steeds verder uiteenzet.

Twee veelzijdige multi- instrumentalisten, twee totaal verschillende vocalisten die vooral in de laagte van hun stemmen samenkomen. De deprimerende spanning zet zijn lijnen in het uit elkaar groeiende Play with the Mind uit. Daar wordt ruimtelijk in die folkse Ierse voedingsbodem gewroet waar viool, cello en piano neerstrijken om zich liefkozend te nestelen en de schade te beperken. Susan O’Neill gaat echter vol in de aanval om het wraakzuchtige Are We Free toe te eigenen. Een relationele identiteitscrisis gevuld met vergaande romantiek en emotionele afwijzing die in revolutionaire bevrijding overgaat.

In de vergevende Chain Reaction gospelzang en het klagende naar liefde hunkerende Lonely Wins zoeken ze naar oplossingen. Breekbaar? Zeker niet, die fase is al lang achter zich gelaten. Kapot gezongen en in leegte en eenzaamheid verzuipend. Ervaringsrijke blues die misschien nog het beste beantwoordt worden door een kapot gegooide whiskeyfles, waarbij de hals dienst doet als bottleneck gitaarspel. Helaas blijft die ellende ons bespaard.

Toch is het Mick Flannery die zich hier het meest kwetsbaar in het liefdesdrama opstelt en zich van de gevoelige kant laat zien. Blue River is met overstromende tranen gevuld, die moederlijk aarzelend door Susan O’Neill gedept worden. In These Are the Days worden zinsdelen weggelaten om deze zielenpijn met de gevoelige mondharmonica partijen van Susan O’Neill en het moedige elektrische gitaarspel van Alan Comerford te delen. Het blijft allemaal vriendelijk en schappelijk tot de rauwheid van Freedom diep vanuit het doorleefde innerlijk van Susan O’Neill tekstueel en in instrumentatie de bovenhand neemt. Een hartspier die vervuld door pijn krampachtig de gebroken woorden een weg naar buiten gunnen en die lijn in het doorrookte haatdragende Miss Me When I’m Gone doorzet.

De triestheid van het confronterende You Don’t Know Me neemt als een laatste ademzucht alle hoop met zich mee en geeft de in eeuwigheid trouw belovende foto’s een zwart rouwrandje. Ghost als de afdwaling, onzichtbaar versteend tot vastgelegde gepasseerde momenten. In the Game is een afschuwelijke onheelbare littekenplaat, maar zo overweldigend mooi en puur gebracht. De schoonheid van een neergaande spiraal welke in de aardedonkere afgrond eindigt, met de als strop gevormde touwladder als onbereikbaar hulpmiddel, bungelend in het afwendend maanlicht. Niet echt een knuffelrock geschenk om een geliefde met een vijfentwintig jarige bruiloft cadeau te geven, of je moet behoefte aan een nieuwe uitdaging hebben. 1. Trouble
 2. Play with the Mind
 3. Are We Free?
 4. Chain Reaction
 5. Lonely Wins
 6. Baby Talk
 7. Blue River
 8. These Are the Days
 9. Love You Like I Love You
 10. In the Game
 11. Freedom
 12. Miss Me When I'm Gone
 13. You Don't Know Me
 14. Ghost