×

Recensie

Eigentijds

12 juni 2019

Michele Rabbia/Gianluca Petrella/Eivind Aarset

Lost River

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Lost River Michele Rabbia/Gianluca Petrella/Eivind Aarset Eigentijds 4 Michele Rabbia/Gianluca Petrella/Eivind Aarset – Lost River Written in Music https://writteninmusic.com

De combinatie van de Italiaanse percussionist Michele Rabbia en trombonist Gianluca Petrella samen met de Noorse gitarist Eivind Aarset klinkt gelijk al als een heel spannende. Rabbia en Aarset zijn nieuwe geluidenverzamelaars, Petrella een van de belangrijkste trombonisten die meer vanuit de pure en iets vernieuwende jazz opereert. Lost River, hun eersteling samen is een uitermate spannende ervaring en een rijke aanvulling op de immer onvoorspelbare ECM-catalogus.

Rabbia maakte naam naast zijn landgenoot, de fabuleuze pianist Stefano Battaglia. Ze werkten samen op de weergaloze albums Raccolto (2005) en Pastorale (2010) en ook zat hij in de band van Battaglia’s sublieme Re:Pasolini project (2007). Albums die allen op het vermaarde ECM werden uitgebracht.

De lijnen zijn kort bij het label en de artiestenstal dus op zoek naar avontuurlijk muziekvrienden kwam Rabbia in contact met Aarset en ze begonnen al snel samen te spelen. Allebei tevens gek met elektronica werden er vanuit hun basisinstrumenten juist veelal nieuwe klanken gezocht. Rabbia had eerder ook gewerkt met Petrella en leek het een goed idee om gedrieën een muzikale uitdaging aan te gaan. Vooral ook omdat Petrella hem had aangegeven muzikaal eens flink verder te willen gaan.

Lost River is een organische samenwerking waarbij klankkleuring en sfeerschetsing een nieuwe dimensie krijgen. Het album werd met los opgezette ideeën als basis opgezet en vanuit de improvisatie verder opgebouwd. Het levert rijke composities op die door de inbreng van Aarset naar dromerige noordelijke sferen wordt getrokken maar net zo gemakkelijk naar ondoordringbaar onwerkelijk en wijd geschakeerd gaat, waarover Rabbia met vreemdsoortige dan weer juist organische ritmes de composities weer verder doortrekt.

Petrella is met zijn trombone het warme en pure baken in de composities met zoveel rijker spel dan hij normaliter kan laten horen (zoals in de band van Enrico Rava of Giovanni Gaudi). Hij is de grote ontdekking op Lost River en pakt de grote klasse van Aarset en Rabbia aan om zichzelf eens van een geheel andere, meer avontuurlijke, kant te laten horen. En op een meesterlijke manier.

Lost River biedt een rijk klankenspel dat op ieder moment van de dag afgespeeld een andere sfeer in zich blijkt te herbergen. Dan weer dromerig en vermoeiende gedachten wegdrijvend dan weer dwars en urgent en vooral nimmer voorspelbaar.

Rabbia en Aarset verwisselen veelal hun pure basisinstrumenten voor geestverruimende soundscapes om een volslagen originele sfeer te creëren. Of combineren juist die twee elementen, en dat tamelijk geniaal. Dan weer vervreemdend dan weer warm en gloedvol, immer vol emotie. Petrella haakt daar op in met warm dan weer door effecten vervormd spel. Gezamenlijk is er iets zeer bijzonders en tijdloos ontstaan. Muziek om voor eeuwig te kunnen blijven draaien.  1. Nimbus
  2. Flood
  3. What Floats Beneath
  4. Lost River
  5. Styx
  6. Night Sea Journey
  7. Fluvius
  8. What The Water Brings
  9. Flotsam
  10. Wadi