×

Recensie

Roots

07 november 2020

Michael Ward with Dogs and Fishes

Blind Spot

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Blind Spot Michael Ward Dogs And Fishes Roots 3 Michael Ward with Dogs and Fishes – Blind Spot Written in Music https://writteninmusic.com

De sinds de jaren zeventig actieve muzikant en producer Michael Ward werd in de jaren tachtig eigenaar van de Hyde Street Studio, in het  voormalige Wally Heider complex in de hippiebuurt werden sindsdien naast Dead Kennedys, en Joe Satriani, Chris Isaak , Booker T. en recenter Bob Mould en Chuck Prophet gesignaleerd. Het is naast het uiteenlopend productiewerk de uitvalsbasis voor Ward die in verschillende bands  opereert met een repertoire uitsluitend samengesteld met Ward’s composities.

Dogs and Fishes is zo’n project, uitsluitend bevolkt met gereputeerde sessielui die met ingrediënten uit jazz, blues, R&B, country, aangelengd met een snuifje world excotica. Blind Spot, het derde werkstuk van dit bijzondere muzikale verbond met  muzikanten die hun sporen verdienden bij The Tubes, Boz Scaggs, Steely Dan, Taj Mahal,… drijft weerom op voortreffelijke backing.

De twee jaar geleden uitgestuurde single Mendacity ademt een broeierige sfeer uit met koortsige percussie en snerpend gitaarpartijen van Cris von Sneidern en Paul Robinson,  een dreigende decor voor de waarschuwing van Ward, voor  een door leugens en fake news gedomineerde media en maatschappij in Amerika, duidelijk geadresseerd aan de onverantwoordelijke houding van bepaalde politici. Helaas een accurate voorspeling zoals de impasse rond de huidige presidentsverkiezingen aantonen.

De overige zeven songs dragen eveneens een niet bepaald optimistische visie uit. Double Down is een strakke rap drijft de door Jeff Cleland en het percussie-duo Prairie Prince (Tubes) en Fernando de Sanjines aangestuurde funky ritmiek waarop snedige licks van von Seidern en Drew Zingg , die afwisselt met Robinson en op de achtergrond horen we de sax van Richard Howell, prominent aanwezig in de titelsong Blind Spot en World On A Plate. Na een tijdje verslapt de aandacht, je wordt weliswaar regelmatig wakker geschud door de uithalen en tempowisselingen en   bijdragen van de muzikanten, het geheel klinkt bij momenten helaas net iets te overladen om een vol uur te boeien.  1. Mendacity
  2. The Double Down
  3. Blind Spot
  4. Donkey Island
  5. World On a Plate
  6. Lighten My Load
  7. Spit Negets The Pearl
  8. Making the Monkey Stew