×

Recensie

Electronic

28 september 2018

Michael Price

Tender Symmetry

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Tender Symmetry Michael Price Electronic 4 Michael Price – Tender Symmetry Written in Music https://writteninmusic.com

Zoals zovele muzikanten op het fameuze Erased Tapes label is ook Michael Price een opvallend talent dat muzikaal avontuur als uitgangspunt heeft. Hij is een vernieuwer binnen de klassieke muziek. Noem zijn muziek hedendaags klassiek, nieuw klassiek of eigentijds. Op Tender Symmetry vindt hij wederom een glorieuze vorm.

De inspiratie voor het nieuwe album kwam van de natuurgebieden beheerd door het Britse National Trust in zijn thuisland. Op zeven locaties, ver weg van de gevestigde studio’s, werden opnamen gemaakt, met een flinke groep muzikanten en sopraan Grace Davidson (onder meer bekend van Max Richters meesterwerk Sleep) en Shards (het koor bekend van Nils Frahms overweldigende All Melody) als voorname gasten. Plekken zo divers en opvallend als Fountains Abbey in Yorkshire of de Tweede Wereldoorlog bunker bij Fan Bay bij de kliffen van Dover.

Price heeft zich voor het schrijven van de muziek optimaal laten beïnvloeden door de gebieden waar hij later opnam. Zowel de ligging en sfeer als de geschiedenis van de plekken. Vrijwel alle titels van de composities op het nieuwe album verwijzen naar de plekken van opname. Het totale project nam twee jaar in schrijven en opnemen in beslag en het is een meesterlijk bewijs van bekwaamheid geworden. Price schrijft immer wondermooie muziek, op Tender Symmetry (de titel geeft het al aan) vooral gedragen door strijkers.

De stukken gaan van melancholiek en ingetogen tot breed uitwaaierend en uitbundig. Price weet immer een fraaie spanning op te bouwen en daar de zang perfect in op te laten gaan. Price gebruikte de teksten van de grote William Blake en diens Songs of Innocence and Experience voor de gezongen passages en die maken flink indruk, passen echt perfect bij de melodieën en arrangementen.

Heel veel erg mooie stukken op Tender Symmetry… Het 11 minuten lang uitgesponnen Speke, opgenomen in de Tudor Hall, is zo’n zeldzaam mooi stuk dat in vele variaties in sferen en klanken in verschillende fasen gedoseerd wordt. Indrukwekkend. Ook stukken als het vooral voor koor geschreven Sandham (de albumopener), het verrukkelijk opzwepende Quarry Bank, het in verrassende fases opgebouwde Willow Road, en de hemelse, vooral door de prachtzang van Davidson, albumafsluiter Shade of Dreams maken bij de eerste beluistering gelijk al grote indruk.

Price is een meester in het creëren van sferen. Geen wonder dat hij een veel gevraagd soundtrackcomponist is, zowel voor films als voor tv-series. Zijn rijke arrangementen hebben steeds prachtige melancholieke onderlagen die diep onder de huid kruipen. Tender Symmetry is een prachtig album dat Price’s grote talent uitstekend weergeeft.  1. Sandham
  2. Speke
  3. Willow Road
  4. Quarry Bank
  5. Fan Bay
  6. Fountain
  7. Shade Of Dreams