×

Recensie

Soul

25 oktober 2019

Positie 29 Jaarlijst 2019

Michael Kiwanuka

Kiwanuka

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Polydor

Kiwanuka Michael Kiwanuka Soul 4.5 Michael Kiwanuka – Kiwanuka Written in Music https://writteninmusic.com

Erg interessant hoe de carrière van de uit Londen afkomstige singer-songwriter Michael Kiwanuka verloopt. Met zijn folky souldebuut Home Again kwam hij gelijk zo hard binnen dat het niet anders kon als dat hij na het succes van die plaat even gas terug moest nemen. Vooral om zichzelf te beschermen.

Met het machtige Love and Hate kwam hij fraai ambitieus terug. Een album dat een wel heel grote muzikale doorgroei liet horen. Met de liveoptredens die erop volgden groeide hij door naar onverwachts nog grotere vorm. De zo bescheiden jongen groeide uit tot enerverende zanger/muzikant met een puike band achter zich.

Het samen met de Amerikaanse producer Danger Mouse opgenomen album kreeg een extra succesvolle wending toen de van het album afkomstige openingstrack Cold Little Heart gebruikt werd als de openingssong van de zeer succesvolle Amerikaanse tv-serie Big Little Lies. Het bleek zijn grote Amerikaanse doorbraak.

Danger Mouse is ook weer betrokken bij het Love and Hate vervolg, simpelweg Kiwanuka geheten. En wederom is de samenwerking volledig raak. Mooi hoe Kiwanuka met zijn van soul doortrokken songs en Danger Mouse met zijn warmbloedige productie elkaar vinden op een wederom ambitieus album.

Natuurlijk blijft die fraaie soulstem van Kiwanuka de grote trekker maar wat blijft hij toch als songschrijver naar ongekende hoogten doorgroeien. Ambitieus steeds weer nieuwe wegen verkennend. Van de ijzersterke folksongs vol soul, daar waar hij ooit mee startte, tot strakke door gospel beïnvloede rockers vol fijne psychedelica. Verbazingwekkend hoe gemakkelijk hij elke song warmte geeft en in zijn teksten immer zowel mooi persoonlijk als sociaal overdenkend is.

Van nature is Kiwanuka een melancholist die met Danger Mouse exact de juiste muzikale partner heeft gevonden om met de juiste, soms heerlijke rijke,  arrangementen elke song de optimale sfeer mee te geven. Melancholiek, nooit donker, immer hoopvol.

Luister naar prachtsongs als You Ain’t The Problem (‘If You Don’t Belong, You’re Not The Problem’), Hero (opgedragen aan jaren 60 activist Fred Hampton), Rolling (net als Hero opgezet als statement tegen de door de Amerikaanse politie gedode broeders en zusters), Piano Joint (This Kind Of Love), Hard To Say Goodbye en Final Days, en blijf je verbazen over de pracht die deze songs toch bij elke luisterbeurt blijven openbaren.

Kiwanuka is een tijdloos, soulful warm en adembenemend mooi album. Met nog maar zijn derde album bewijst Michael Kiwanuka een van de allergrootste artiesten van deze tijd te zijn.

Kant A:

 1. You Ain’t The Problem
 2. Rolling
 3. I’ve Been Dazed

Kant B:

 1. Piano Joint (This Kind of Love) Intro
 2. Piano Joint (This Kind of Love)
 3. Another Human Being (Interlude)
 4. Living In Denial

Kant A:

 1. Hero
 2. Hard to Say Goodbye

Kant B:

 1. Final Days
 2. Interlude (Loving The People)
 3. Solid Ground
 4. Light