×

Recensie

Roots

23 mei 2023

Michael Jerome Browne

Gettin' Together

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Borealis Recordings

Gettin' Together Michael Jerome Browne Roots 4 Michael Jerome Browne – Gettin’ Together Written in Music https://writteninmusic.com

Hij werd geboren in South Bend, Indiana maar verhuisde op zijn negende met zijn ouders naar Canada, zijn ouders brachten als academici niet alleen hun  voorliefde voor taal en poëzie bij. In Montreal  bezocht Michael Jerome Browne de plaatselijke jazz, blues en folkclubs. Op zijn veertiende was hij al een reguliere gast in de koffiehuizen. Zijn gitaar en harmonica werden aangevuld met  banjo, mandoline en fiddle en verdiepte zich in de roots van Amerikaanse muziek en werd een levende encyclopedie van folk, blues en country.

Die kennis vormt samen met zijn zang en harmonicaspel, begeleid met weergaloze picking de basis van een authentiek repertoire samengesteld met traditionals en aanvullend eigen werk en is ondertussen op een  langspelers te beluisteren. Daarnaast is hij ook een gewaardeerd producer, zo werkte hij samen met Eric Bibb aan Migration Blues in 2017. Het recentste werkstuk van Browne That’s Where It’s At werd twee jaar later uitgebracht.

Na een lange pauze is Michael terug on the road, voor de opnamesessies reist Jerome naar diverse locaties van oude vrienden zoals Eric Bibb, Colin Linden, J.J.Milteau en Harrison Kenedy en dat levert boeiend duetwerk op. Als Browne verneemt dat Mary Flower aan de Ooskust verblijft volgt er een spontane sessie met de Piemonte specialiste. Uiteraard komt de invloedrijke countryblues van Mississippi John Hurt, de initialen van de namen scheelt maar een enkele letter, aan bod evenals de erfenis van Booker White telkens met twee songs. Dat John Sebastian beschikbaar was kwam goed uit bij de opname van Coffee Song.  Er wordt diep gegraven in de blueserfenis met John McColgan en Stephen Barry, het duo flankeerde bluestante Big Mamma Thorton, later musiceerde Browne in de Stephen Barry Band.

Met Happy Traum, een leerling van Browne McGhee, wordt de cyclus afgerond, de oudere broer van Artie stelde samen met McGhee een instructieboek voor gitaar samen dat voor de jonge Jerome een essentiële handleiding vormde. Living The Blues is de perfecte afsluiter van deze oprechte ode aan de Afro Amerikaanse  blueserfenis waarvan de invloed nauwelijks te overschatten is. 1. Monday Morning Blues
 2. Shake Em on Down
 3. I've Got the Big River Blues
 4. Coffee Blues
 5. Ham Hound Grave
 6. Please Help (3:51)
 7. Fixin' to Die Blues
 8. Reverend Strut
 9. Married Man Blues
 10. Black Dog Blues
 11. Six Week Old Blues
 12. Wisecrack
 13. Diamond Joe
 14. Living with the Blues