×

Recensie

Pop

26 januari 2018

Michael Head & The Red Elastic Band

Adiós Señor Pussycat

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Violette

Adiós Señor Pussycat Michael Head Pop 4 Michael Head & The Red Elastic Band – Adiós Señor Pussycat Written in Music https://writteninmusic.com

In Nederland is de uit Liverpool afkomstige zanger/gitarist en songwriter Michael Head vooral bekend van The Pale Fountains maar in zijn thuisland werd hij nog bekender met Shack (en The Strands). Eindelijk is de man na 11 jaar terug aan het muziekfront met Adiós Señor Pussycat. Een zeer welkome comeback.

Vreemd hoe muzikale carrières kunnen lopen. Die van Head is er eentje uit het boek van net niet. The Pale Fountains, de band die hij samen met zijn beste vriend Chris McCaffrey startte, was een erg fijne band maar braken net niet door en viel na twee albums uit elkaar (waarna McCaffrey, heel triest, vlak daarna op veel te jonge leeftijd aan een hersentumor overleed). Waterpistol het meesterstuk van Heads volgende band Shack leek verloren te zijn gegaan in een studiobrand maar dook na 5 jaar alsnog boven water. Toen bleek het momentum van de band al voorbij. Het album The Magical World of The Strands, het album van Head’s derde band The Strands, kwam in dezelfde periode uit als Be Here Now van Oasis en bleek muzikaal een flink wat moeilijker kluif dan dat succesalbum. Het album verdween al snel en volledig onterecht volledig uit zicht.

Het waren niet alleen deze omstandigheden die Head net geen grote muzikale carrière gaven, ook ’s mans notoire drug en drankgebruik hielpen niet echt mee. Bij de Pale Fountains waren dat nog acid met Baileys maar aan het einde van de vorige eeuw deed heroïne zijn intrede. Ondertussen afgekickt en al twee jaar volledig schoon maakte hij een nieuwe album, nu onder de naam Michael Head & The Red Elastic band. Het blijkt een absolute terugkeer naar grote vorm.

Dat Head een grote liefde voor The Byrds had was bekend, vooral binnen het geluid van Shack, en op zijn eerste echte solo album komt die liefde wederom groots terug. Luister maar naar songs als Overjoyed, Working Family en het geweldige Wild Mountain Thyme. Maar ook invloeden van de legendarische band Love, waarmee Head opvallend genoeg enkele jaren geleden nog de wereld over toerde, komen langs in songs als (het naar de welbekende Love-klassieker 7 And 7 Is verwijzende) 4 & 4 Still Makes 8 en What’s The Difference. Maar ook de songs die Head zonder duidelijke referenties schreef maken indruk.

Adiós Señor Pussycat voelt als een warm bad. Vanaf albumopener Picasso, met dat warmbloedige arrangement met strijkers, sax en Heads zo herkenbare stem, ben je eigenlijk al verkocht. Dan volgen er nog prachtsongs als Winter Turns To Spring, Lavender Way en Rumer en de erg fraaie albumafsluiter Adios Amigo. Maar puur deze songs benoemen is het album echt tekort doen. Head heeft 13 prachtsongs geschreven en deze opgenomen met rijke instrumentaties en arrangementen. Songs die gelijk in je hoofd blijven zitten.

Adiós Señor Pussycat is een terugkeer in bloedvorm.



  1. Picasso
  2. Overjoyed
  3. Picklock
  4. Winter Turns To Spring
  5. Working Family
  6. 4 & 4 Still Makes 8
  7. Queen Of All Saints
  8. Josephine
  9. Lavender Way
  10. Rumer
  11. Wild Mountain Thyme
  12. What’s The Difference
  13. Adios Amigo