×

Recensie

Soul / Hiphop

13 juli 2018

MF Doom & Czarface

Czarface meets Metal Face

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Silver Age

Czarface meets Metal Face MF Doom Soul / Hiphop 3.5 MF Doom & Czarface – Czarface Meets Metal Face Written in Music https://writteninmusic.com

We blijven MF Doom, de maker van het briljante Madvillainy maar al te graag volgen. Daniel Dumile, zoals ie in het dagelijkse leven heet, gaat op zijn nieuwste een samenwerking aan met de door Inspectah Deck geleidde groep Czarface (met ook rappers 7L en MC Esoteric). Resultaat: een aardig album dat her en der hoge toppen scheert, maar helaas niet overrompelt.

Welkom in de bizarre wereld die MF Doom & het hiphoptrio Czarface hier scheppen. Het is er een die zoals de hoes al illustreert het vooral moet hebben van superhelden in stripvorm, met tongue-in-cheek grapjes en grollen. Zo stel je vast : dit is een wat onverwachte samenwerking die al bij al toch best steek houdt. Czarface bracht net als MF Doom eerder al een handvol albums uit, met als voorlopig hoogtepunt Every Hero Needs A Villain.

Zestien tracks telt dit album, met onder meer een handvol schetsen die alsnog het album haalden. Toch zou je daaruit niet mogen afleiden dat het album slechts restanten en leftovers bevat, daarvoor is het niveau gewoon te hoog en de combinatie tussen Czarface en MF Doom bijwijlen erg sterk. Vooral in tekstueel opzicht is dat te merken. Ook muzikaal gezien werkt de combinatie verfrissend, wat hoogtepunten oplevert als het waarlijk sterke Phantoms waarop Mike Eagle een featuring doet. Elders mag Vinnie Paz bijvoorbeeld de track Astral Traveling kruiden. Maar de rest is MF Doom die Czarface bestuift en vice-versa.

Eerder kregen we als voorbode van het album al tracks als Nautical Depth en Bomb Thrown voorgeschoteld. Beide tracks zijn behoorlijk representatief voor het album, zij het dat je in beschouwing dient te nemen dat het vooral de beats zijn die de tracks vooruit stuwen. Verder hoor je onmiskenbaar lyrisch talent, waarbij de inspiratie vooral geput wordt uit strips en graphic novels. Dat merk je onder meer aan tracks als Captain Brunch (met heerlijke saxpartij) en Captain Crunch die naar het Marvel universum verwijzen.

 

Kortom: een prima hip-hop album, zij het misschien dat het net iets té nineties en daardoor ook net iets te voorspelbaar aandoet. Daar staat tegenover dat taalliefhebbers ongetwijfeld hun hart kunnen ophalen aan de vurige rhymes en de speelse teksten (Close Talker). Onze favoriete track, naast Phantoms welteverstaan, heet Badness Of Madness.

MF Doom & Czarface – Czarface Meets Metal Face – 3,5/5

Take Your Medicine

Meddle With Metal

Badness Of Madness

Close Talker

Forever People

Captain Crunch

Don’t Spoil It

Phantoms

Bomb Thrown

You Masked For It

Astral Traveling

Nautical Depth

Stun Gun

MF Czar

Captain Brunch

Sleeping Dogs 1. Take Your Medicine
 2. Meddle With Metal
 3. Badness Of Madness
 4. Close Talker
 5. Forever People
 6. Captain Crunch
 7. Don't Spoil It
 8. Phantoms
 9. Bomb Thrown
 10. You Masked For It
 11. Astral Traveling
 12. Nautical Depth
 13. Stun Gun
 14. MF Czar
 15. Captain Brunch
 16. Sleeping Dogs