×

Recensie

Jazz

20 december 2020

Metropole Orkest

Then and Now, The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Zennez Records

Then and Now, The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen Metropole Orkest Jazz 4.5 Metropole Orkest – Then and Now, The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen Written in Music https://writteninmusic.com

Met de 3 LP’s tellende set Then and Now – The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen wordt de samenwerking tussen de broers Jerry en Ack van Rooyen en het Metropole Orkest gevierd. Flügelhorn-speler Ack die kortgeleden de Boy Edgar prijs in ontvangst mocht nemen en ook nog eens geridderd werd, krijgt daarmee het eerbetoon dat hij verdient. Daarnaast bestaat het Metropole Orkest dit jaar ook nog eens 75 jaar.

De eerste samenwerking tussen de broers van Rooyen en het Metropole gaat al terug naar 1975 en ging voor Ack, broer Jerry overleed in 2009, nog tot dit jaar augustus door met een concert in het Utrechtse TivoliVredenburg. Nu hij zijn instrument toch wel degelijk heeft opgeborgen, Ack is ondertussen 90 jaar oud, komt dit overzicht op een prachtmoment.

Het was Jerry’s compositie Colores die tot de eerste behoorde die met het Metropole, met Dolf van der Linden als dirigent, opgenomen werden. Prachtig om die weer eens langs te horen komen en al helemaal omdat het lijkt dat heel veel opnamen uit die tijd ergens onderweg zoek zijn geraakt. Colores is een lekker ambitieuze en rijke compositie waarop Ack als solist lekker de ruimte pakt. Niet vreemd dat ze na deze fascinerende kennismaking met elkaar door bleven werken over de jaren.

Veel van de vroege opnamen vonden met Dolf van de Linden als dirigent plaats maar er werd ook met de latere dirigent Rogier van Otterloo opgenomen. Veel van de muziek hier te horen is afkomstig van radioprogramma’s Metro’s Music, Metro’s Midnight Music en The Bands waarvan de opnamen tot 1995 liepen. De opnamen, bijzonder goed geconserveerd, werden eerder al uitgebracht op de CD’s Colores (1991) en Daydream (1999) die al voor langere tijd niet meer verkrijgbaar zijn.

Op de zes vinylkanten is een mooie selectie gemaakt van het beste wat de mannen met het Metropole deden. Componist en arrangeur Jerry had een gave hand van schrijven. Zijn arrangementen klinken nog steeds wonderschoon. Luister naar It Never Entered My Mind, met naast Ack een prachtrol van violist Erno Olah, en het geweldig stemmige, door Ack geschreven en door Jerry gearrangeerde, Autumn Bugel (bugel=flügelhorn) en raak vervoerd.

Opvallend trouwens hoe de opnamen vanuit 1975 (Colores) met gemak naast die van 1985 en 1995 gelegd kunnen worden en zowel Ack als het Metropole altijd weer geweldig klinken. Luister toch hoe prachtig, troostend warm, ze die Billy Strayhorn/Duke Ellington compositie Daydream oppakken en Ack zijn mooiste spel laten spelen. Ook My Ideal en Love Dance zijn van buitengewone schoonheid. De subtiele arrangementen geven Ack steeds alle ruimte zijn fantastische spel te laten horen, zodat Jerry daarna het orkest even vol gas kan geven om de compositie op te liften.

Op Colores na, waarmee de C kant opent zijn de opnamen op de tweede plaat vrijwel volledig gevuld met opnamen uit de jaren tachtig. Zowel met dirigenten Lex Jasper als Rob Pronk naast Dolf van der Linden en Jerry zelf (een wonderbaarlijk mooie versie van Shadow and Light van Joe Zawinul).

Wat een fijne composities zijn Django (John Lewis), Jerry’s That’s Life (wat een weergaloos arrangement is dat zeg!), I Wish I Knew (Harry Warren), When You’re Smiling (Shay/Fisher/Goodwin) en een hartbrekend mooi Sad To Say (Benny Golson), met naast Ack wederom een geweldige Olah, met die verrukkelijk rijke arrangementen van Jerry toch. Het Metropole groeit met de arrangementen en het spel van Ack mee naar grote hoogten; Nederlandse muzikanten naar internationale hoogten.

De laatste twee kanten van het overzicht zijn dus gevuld met de opnamen die dit jaar werden gemaakt in TivoliVredenburg. Ack maakte zelf de keuze in composities die er gespeeld werden waarbij hij vooral de arrangementen van zijn broer eruit wilde lichten. Hoe ontroerend mooi is in deze ook As We Walk Hand in Hand met een nog steeds geweldig spelende Ack. Op de prachtige album set-afsluiter Dear Old Stockholm, een traditionele Zweedse folksong bewerkt door Jerry, is Ack zelf niet eens te horen. Volle glorie voor zijn broer en diens prachtige arrangement.

Metropole Orkest – Then and Now – The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen is alleen op vinyl uitgebracht en in een gelimiteerde oplage. Met prachtige foto’s op de binnenhoes uit het privéarchief van Jerry en Ack en een mooie overzichtsverhaal van Ack zelf maken deze 3LP versie een absolute aanrader.

Kant A:

 1. Ballad Of The Young Sad Man
 2. Some Time Ago
 3. It Never Entered My MInd
 4. Autumn Bugel

Kant B:

 1. The Touch of Your Lips
 2. Daydream
 3. My Ideal
 4. Love Dance

Kant A:

 1. Colores
 2. Django
 3. Shadow and Light

Kant B:

 1. That's Live
 2. I Wish I Knew
 3. When You're Smiling
 4. Sad To Say

Kant A:

 1. After The Race
 2. As We Walk Hand in Hand

Kant B:

 1. The Things We Did Last Summer
 2. Dear Old Stockholm