×

Recensie

Roots

26 september 2022

Merel van de Keer

Ghost In The Storm

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Howlin' Chicken Records

Ghost In The Storm Merel Van De Keer Roots 3.5 Merel van de Keer – Ghost In The Storm Written in Music https://writteninmusic.com

Vorig jaar Jan van Bijnen nog met een lovende recensie bedacht voor het fraaie Modest Man, een volwaardig solodebuut waarbij ook Joost Verbraak figureerde. Het duo runt het Howlin’Chicken Label  dat eerder dit jaar Devil On My Shoulder van Nienke Dingemans uitbracht. Nu is het de beurt aan een andere getalenteerde jongedame. De uit Raamdonksveer afkomstige Merel van de Keer figureerde als gitariste bij VUIG en etaleert die capaciteiten uitvoerig in Phoenix, een overrompelende instrumentale track waarbij ze over de snaren raast van haar metalen resonator gitaar. Een hallucinante sound die ze creëerde in de inkomhal van haar oude woning.

Van Bijnen en Verbraak waren meteen overtuigd van de akoestische kwaliteiten met een opmerkelijke natuurlijke galm van die ruimte en installeerden de opname apparatuur ter plaatse. Ze voegden een beklemmende soundtrack toe bij de snarenescapades van de overige vijf nummers. Die tonen onmiskenbaar aan dat Merel al even sterk in haar schoenen staat als songwriter met haar in diepe blues en americana gedrenkte zielenroerselen.

De songs wellen op uit de duisternis, de titeltrack opent en creëert meteen een dreigende, naar de Mississippi Delta refererende sfeer. Zijn het de driftige, galmende snaren erupties of is het de ongenadig rauwe zang die bij momenten aan PJ Harvey  herinnert, het laat je in ieder geval niet onberoerd die taferelen uit lang vervlogen tijden in de weidse, landschappen waar ontelbare buffalo’s graasden en andere mythisch geladen verhalen uit de onbegrensde prairie.

Het uit slides opwellende Bending Rules toont een zelfbewuste jonge vrouw, de afsluitende song Will You Still Love Me ademt enige twijfel en onzekerheid uit. Bij beluistering van dit epeetje  ondervinden we daarvan geen hinder, Ghost In The Storm is een aangrijpend debuut.  1. Ghost In The Storm
  2. Buffalo
  3. Bending Rules
  4. Western Olain
  5. Phoenix
  6. Will You Still Love Me