×

Recensie

Alternative

02 oktober 2015

Mercury Rev

The Light In You

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Bella Union

The Light In You Mercury Rev Alternative 4 Mercury Rev – The Light In You Written in Music https://writteninmusic.com

Zeven jaar na het laatste teken van leven van de band (albumtechnisch, tenminste), is Mercury Rev terug met een album dat alleen zij kunnen maken. Magisch, sprookjesachtig, orkestraal en bombastisch, maar met een donkere onderlaag die een tere ziel nachtmerries zou geven.

Mercury Rev heeft de afgelopen kwart eeuw een heel eigen hoekje voor zichzelf afgebakend in de grote boze wereld die de muziekindustrie is. Een hoekje waar ze nimmer hits zullen scoren en waar ze ook geen tientallen miljoenen albums gaan verkopen. Maar ook een hoekje waar ze lekker hun eigen gang kunnen gaan en albums kunnen maken waarbinnen ze de liefhebber van vervreemdende maar nooit te vreemde muziek bij de hand nemen op een sonische reis.

Inmiddels uitgedund tot duo (gitarist Grasshopper en flamboyante, doch introverte, frontman Jonathan Donahue) is die reis op The Light In You een trip de duisternis uit richting het licht. Het zal ongetwijfeld een weerspiegeling zijn van een reis die ze zelf hebben doorgemaakt de afgelopen jaren. Niet voor niets duurde het proces zo lang en zijn er nog maar twee bandleden over. Wat er nu exact is voorgevallen, daar laat de tandem die de band vormt zich bewust niet heel expliciet over uit. Feit is wel dat het een erg fraai muzikaal werk heeft opgeleverd dat als een de soundtrack bij een lucide droom klinkt.

Na een nog enigszins aarzelende opener in de vorm van The Queen of Swans, deelt de band direct drie voltreffers uit. Het ondanks de weelderige arrangementen loeizware Amelie is er zo eentje die ook bij herhaalde beluistering een ongemakkelijk gevoel blijft oproepen. Alsof er een voelbare maar onzichtbare schaduw over je schouder valt. You’ve Gone With So Little For So Long is vervolgens een werkelijk prachtig georkestreerd psychedelisch popliedje waarbij de muzikale omlijsting als ware het een felroze suikerlaag over de niet heel vrolijk stemmende tekst (“you’ve seen cracks in the sidewalk that remind you of yours”) heen ligt. Central Park East is vervolgens een track die muzikaal bouwt en bouwt en tegelijk inhoudelijk steeds verder de diepte in suist en de bezongen eenzaamheid bijna tastbaar maakt. Adembenemend luistervoer, waarbij je het hart vast houdt.

Daarna volgt in een drietal tracks de berusting op het album, dat hierbinnen op gezette tijden richting euforie schuifelt. Autumn’s In The Air is daar een goed voorbeeld van. Het begint als een fraai deuntje over de kleuren van de zon en de bladeren in de bomen die je ziet als je op een mooie herfstdag de deur uit stapt, maar halverwege aanzwelt tot een ware lofzang op het leven in een wereld waar de lucht met waterverf lijkt ingekleurd. “I guess this must be what it’s like, to be in Beatle George’s mind”, zingt Donahue. Naar exact welke tracks van George Harrison hij refereert is dan weer gissen.

De derde acte op het album is de definitieve stap naar het licht toe. De neo-psychedelica van Are You Ready? gooit er nog een aantal name checks doorheen (The Rascals, The Pretty Things) en doet muzikaal aan andere liedjes denken zonder dat je daar de vinger exact op kan leggen. Het gejaagde Sunflower klinkt vervolgens door het effectief gebruik van blazers als een op hol geslagen soulrevue. Mercury Rev was nimmer zo dansbaar en terwijl je met je hoofd heen en weer zit te zwiepen doemt ineens de vraag op hoe je in hemelsnaam van dat loodzware begin hier terecht bent gekomen in een schijnbaar vloeiende beweging. Moth Light gooit er dat sprookjesachtige weer in en als luisteraar ga je er volledig in mee. In de finale komen de soulinvloeden er weer doorheen en strooit Donahue al rappend (ja echt) met nog meer namen, zoals Teddy Riley en Thurston Moore. In dat laatste nummer overspeelt Mercury Rev de hand en draaft The Light In You met het de finish in zicht nét even te ver door. Bewust of niet, maar als je dit album daadwerkelijk als de soundtrack bij een (al dan niet lucide) droom zou beschouwen, is dit het moment dat het allemaal te grotesk wordt en je met een schok ineens weer klaarwakker bent.

Mercury Rev – The Light In You

 1. The Queen of Swans
 2. Amelie
 3. You’ve Gone With So Little For So Long
 4. Central Park East
 5. Emotional Freefall
 6. Coming Up for Air
 7. Autumn’s in the Air
 8. Are You Ready?
 9. Sunflower
 10. Moth Light
 11. Rainy Day Record


 1. The Queen Of Swans
 2. Amelie
 3. You've Gone With So Little For So Long
 4. Central Park East
 5. Emotional Free Fall
 6. Coming Up For Air
 7. Autumn's In The Air
 8. Are You Ready?
 9. Sunflower
 10. Moth Light
 11. Rainy Day Record