×

Recensie

Jazz

25 augustus 2020

Positie 27 Jaarlijst 2020

Meraki

Meraki

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ubuntu Music

Meraki Meraki Jazz 4.5 Meraki – Meraki Written in Music https://writteninmusic.com

Het Britse jazztrio Meraki is eigenlijk een trio rond de geweldige pianist Jacky Naylor. Wederom zo’n bizar groot talent dat met veel avontuur en een fascinerende techniek de wereld aan het veroveren is. Daarbij optimaal gevoed door zijn geweldige bandmaten Nick Jurd (bas) en Jonathan Silk (drums). Mannen die beiden ook al volop gelauwerd werden voor hun technisch begaafde spel en avontuurlijke geest.

Naylor begon met Meraki met de grote Europese pianotrio’s in gedachten. Met Jurd en Silk erbij moest Meraki een trio worden dat gelijk tot de verbeelding zou spreken, zowel in de composities als de manier waarop de band ze zou spelen. Tegelijkertijd een eigenheid moest herbergen die gelijk indruk zou maken.

Vier jaar lang werd er hard gewerkt om de eigen sound te definiëren en nu hun debuut er is kunnen we zeggen dat het ze optimaal gelukt is. Meraki is echt een opvallend nieuw jazztrio dat vanaf de eerste tonen van openingstrack 3 lives je op de tip van je stoel zet. Het is een heerlijk in lagen over elkaar heen buitelende tegelijk razendknappe compositie die de klasse van het trio uitdagend vastlegt.

Waar 3 lives gelijk al indrukwekkend aangeeft waar dit trio toe in staat is stijgen ze met het daarop volgende 43 gelijk maar door naar wereldklasse. Wat een heerlijk uitbundige, ronduit virtuoos gespeelde compositie is dat gelijk zeg! Typisch zo’n compositie die je gelijk na beluistering opnieuw wilt horen en op nog wat steviger volume. In two sides of the same coin, dat daar gelijk op volgt,  schijnt de klasse al net zo hard door.

Naylor is een fascinerend groot talent dat met een fabuleuze techniek en heerlijk vrij spel een groot palet aan emoties weet te bespelen. Hij is tevens een pianist die een indrukwekkende hand van componeren heeft. Het debuut van Meraki heeft een mooie diversiteit aan composities, ieder weer met een eigen rijke klankkleur en dynamiek.

Maar Meraki is natuurlijk veel meer dan Naylor. Het is een fantastisch spelende groep muzikanten die optimaal weten wat ze moeten doen met de stapel heerlijk avontuurlijke composities. Avontuur, fascinerende techniek en groot spelplezier is wat dit debuutalbum een onweerstaanbare kracht meegeeft. En de geweldige Jurd en Silk zijn al net zo essentieel in het bandgeluid als Naylor.

Meraki’s debuut staat vol indrukwekkende composities. Je kunt duidelijk horen dat het trio muzikanten de tijd volop heeft genomen de muziek vol tot zich te nemen, uit te diepen, en tot volle wasdom te laten komen. Stukken als sherpa, dr jekyll and mr hyde, in a sailing boat en de weergaloze albumafsluiter simple things zijn al net zo ijzersterk als de eerder genoemde tracks. Steeds weer rijk in avontuurlijke arrangementen en uitvoering en hartversterkend zoals echt heel goede debuutplaten kunnen zijn.

Meraki markeert de geboorte van een wel zeer veelbelovend nieuw pianotrio. Zoveel grote muzikale klasse kan nooit ongemerkt voorbij gaan. Meraki is zo’n album waar het talent keihard vanaf spat.  1. 3 lives
  2. 43
  3. interlude 2
  4. two sides of the same coin
  5. sherpa
  6. dr jekyll and mr hyde
  7. interlude 3
  8. in a sailing boat
  9. simple things