×

Recensie

Soul

10 maart 2021

Menahan Street Band

The Exciting Sounds of Menahan Street Band

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dunham/Daptone Records

The Exciting Sounds of Menahan Street Band Menahan Street Band Soul 4 Menahan Street Band – The Exciting Sounds of Menahan Street Band Written in Music https://writteninmusic.com

Na negen jaar verschijnt er met The Exciting Sounds of Menahan Street Band dan eindelijk weer eens een album van de uit Brooklyn afkomstige band, de belangrijkste soulband die er naast de legendarische The Dap-Kings vanuit dat gedeelte van New York in de afgelopen decennia los kwam.

Natuurlijk is de Menahan Street Band veel bekender als band die soulzanger Charles Bradley naar grote hoogten stuwde. Op de vier albums die hij maakte waren Nick Hovshon (bas), Homer Steinweiss (drums), Thomas Brennick (gitaar, toetsen), Leon Michels (sax) en Dave Guy (trompet) de muzikanten die de sfeer en energie van de songs bepaalden. Muzikanten die naast hun ‘vaste’ instrument binnen de band eigenlijk allemaal een ander instrument kunnen oppakken als de song zich daar voor leent.

Nadat ze hun tweede album The Crossing (2012) dropten werkten ze vooral met Bradley tot die in 2017 aan kanker op de veel te jonge leeftijd van 68 jaar overleed. Daarna werd het, meer dan begrijpelijk, even stil rond de band. Vooral ook omdat een aantal van de Mehanan mannen ook bij The Dap-Kings spelen die nog geen jaar daarvoor ook Sharon Jones, de grote ster waarmee ze als Sharon Jones and The Dap-Kings de wereld veroverden, aan kanker hadden verloren.

The Exciting Sounds of Menahan Street Band mogen we dus gerust hart een terugkeer aan het muziekfront noemen. En wat mogen we daar blij mee zijn. De band klinkt op de 14 tracks die het album herbergt exact zoals we hoopten ze terug te krijgen. Soulful, tijdloos, groovy en vol emotie. De band heeft flink wat moeten verwerken en alles is er in de nieuwe instrumentale stukken ingestopt.

Van de albumopener Midnight Morning tot aan de albumafsluiter There Was a Man, een fraai emotionele ode aan Bradley wiens stem je even kort in het intro van de compositie hoort, hebben de songs van de Menahan Street Band, ooit vernoemd naar de straat waar Brennick tijdens de oprichting van de band woonde, die onvervalste sixties en seventies soul/rhythm and blues vibe waarbij de groove en psychedelica vloeiend samenkomen.

In totaal dus 14 songs waarvan wat korte snippets de opmaat blijken tot andere tracks. The Starchaser, Cabin Fever, Snow Day, The Duke, Devil’s Respite en (natuurlijk) There Was a Man behoren gelijk al tot meest favoriete tracks die de band tot op heden vastlegde. Het album als geheel heeft die heerlijke tijdloze feel die hun vorige twee albums ook al zo aantrekkelijk maakten.

Erg blij dat de mannen van Menahan Street Band na een nogal turbulente periode weer terug in ons midden zijn. Hun The Exciting Sounds of Menahan Street Band geeft de muziekwereld precies dié kleur en coolness die we zo bar nodig hebben. 1. Midnight Morning
 2. Rainy Day Lady
 3. The Starchaser
 4. Silkworm
 5. Cabin Fever
 6. Rising Dawn
 7. Glovebox Pistol
 8. Queens Highway
 9. Snow Day
 10. Parlor Trick
 11. The Duke
 12. Stepping Through Shadow
 13. Devil’s Respite
 14. There Was A Man