×

Recensie

Alternative

24 mei 2016

Melt Yourself Down

Last Evenings On Earth

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Leaf

Last Evenings On Earth Melt Yourself Down Alternative 4.5 Melt Yourself Down – Last Evenings On Earth Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun tweede album trekken de muzikanten van Melt Yourself Down weer heerlijk onbevangen en super energiek ten strijde tegen muzikale eenzijdigheid. Wat een heerlijk alle kanten opknallende muziek maakt deze band toch.

De band die enkele jaren geleden door saxofonist Pete Wareham (Acoustic Ladyland) werd opgericht bewees met hun gelijknamige debuut en met hun super enerverende optredens een absolute aanwinst te zijn binnen het livecircuit. En hoewel de band duidelijke wortels in de jazz heeft maakt de geweldige mengeling van andere stijlen juist zoveel indruk. De songs op het nieuwe album spatten uit elkaar van dynamiek en muzikale creativiteit.

Grote spil daarin is zanger Kushal Gaya, niet alleen de ideale frontman maar ook nog eens en zanger met zijn grote drive de muzikanten met een ongelooflijk vuur laat spelen. Luister alleen al eens naar die volvette bas van Ruth Coller. Wat een ongelooflijk powersound haalt die uit haar bas zeg! En al helemaal in combinatie met die volop door Afrika beïnvloede patronen die Tom Skinner uit zijn drums haalt en de kletterende percussie van Satin Singh. Wareham en de geweldige Shabaka Hutchings (die man zit momenteel in alle belangrijke nieuwe bands die vanuit de jazz de bakens even flink verzetten, zo lijkt het) knallen daar met gedreven sax lijnen prachtig overheen. Voor de extra sfeer en rare soundscapes maakt Leafcutter John de sound helemaal af.

Last Evenings On Earth is een album als geen ander. Het lijkt wel of de muzikanten van Melt Yourself Down zichzelf de volledige muzikale vrijheid hebben gegeven. Ze gaan op het 9 tracks tellende album volledig los. Gaya zingt deze keer niet in zijn zelf gecreëerde taal of in het Mauritaans of Frans Creools maar houdt het op Engels, maar dan wel Engels op zijn Gayaans, soms heerlijk onbegrijpelijk. Maar het verhoogt de feestvreugde alleen maar. Vooral omdat de songs op het nieuwe album zo’n heerlijke opzwepende drive hebben. Luister maar naar tracks als het verrukkelijke Jump The Fire, Bharat Mata of het knallende punky Communication en je bent verkocht.

Last Evenings on Earth trekt de lijn die de band op hun debuut indrukwekkend voort. Onweerstaanbare ritmische songs die bruisen van de ideeën en die met zoveel power en klasse gespeeld worden dat ze gewoonweg onontkoombaar worden. Melt Yourself Down is zo’n band waarvan je weet dat ze elk festival terrein in vuur en vlam zetten. Een band dus die binnen het hedendaagse bleke aanbod op festivals meer dan nodig is.  1. Dot To Dot
  2. The God Of You
  3. Listen Out
  4. Communication
  5. Jump The Fire
  6. Bharat Mata
  7. Big Children (Gran Zanfan)
  8. Body Parts
  9. Yazzan Dayra