×

Recensie

Pop

06 mei 2022

Melody's Echo Chamber

Emotional Eternal

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Domino

Emotional Eternal Melody Prochet Pop 3.5 Melody’s Echo Chamber – Emotional Eternal Written in Music https://writteninmusic.com

Welkom in Melody’s Echo Chamber, waar de betoverende Emotional Eternal klanken de hese zuchtstem van Melody Prochet in een bubbelbad aan funky gitaarakkoorden en lome baspartijen laten wegdoezelen. Het is allemaal betrekkelijk vaag, zo wordt er ook geheimzinnig over het grote ongeluk gedaan waardoor deze Franse zangeres een tijdlang uit de roulatie is. Is dat verder belangrijk? In principe niet, maar deze gezonde nieuwsgierigheid en inlevingsvermogen draagt wel mee om een artiest beter te begrijpen. Noodgedwongen een stapje terug doen, door vervolgens sterk met het leven te revancheren, de onderliggende gedachtegoed van Emotional Eternal.

Emotional Eternal volgt het meer sixties soul en met gedurfde seventies dancebeats georiënteerde Bon Voyage op. Het rauwe, stevige Bon Voyage ademt het bruisende Parijse Quartier Latin uitgaansleven uit. Druk, broeierig gezellig, een multiculturele publiekelijke sfeer waar mensen samen komen om te eten, te dansen en te feesten. Melody Prochet verruilt de Parijse drukkende smoglagen, voor de levendige Franse Alpen frisheid, haar nieuwe natuurlijke habitat. Het accent is als een ondergaande avondzon naar de richting van een luisterliedjesplaat verschoven. Bijna fluisterliedjes zelfs. Waarschijnlijk hebben de slopende donkere privé omstandigheden zo’n vervelend gruwelijke impact achter gelaten dat Melody Prochet in een eigen gecreëerde sprookjeswereld haar heil opzoekt.

Zachter dan de verharde buitenwereldkern, veilig isolerend dromerig, hypnotiserend. Kalmerende melodiegolven spoelen de korrelige broeierige zandlagen weg, een oase aan rust en bezinning. Toch verwoordt het Red Hot Chili Peppers zomergevoel achtige Emotional Eternal titelstuk zeker ook die teleurstelling. Dromerig idealisme vervagend in waarheidsgetrouwe realisme. Net als bij de voorganger met het Zweedse van The Amazing bekende producersduo Fredrik Swahn en Reine Fiske achter de knoppen, legt Emotional Eternal de nadruk op de ritmesectie. Niet zo vreemd natuurlijk, vooral het basgitaarverleden van de beide muzikanten speelt hier nog meer een bepalende prominente rol in.

De verleidelijke wegstromende kleine zeemeermin vocalen van Melody Prochet verlangen naar een gevoelloos pijnloos bestaan. De met het psychedelische Zweedse Citra snaarinstrument versterkte Looking Backward blikt op weggestopte herinneringen terug en deelt afgesloten emoties. De daadwerkelijke achtergrond blijft echter een gesloten boek. Het heerlijk stroperige trippende Pyramids in the Clouds flirt, flirt met haar Franstalige achtergrond, flirt met Oosterse exotica. Denkbeeldige horizonillusies, de schaduwzijde van de beïnvloedbare gedachtegang. Reine Fiske leeft zich hierbij op de Saz uit, een traditioneel Turkse gitaar, waar overheen jazzdrummer Moussa Fadera de achtergebleven stoffigheid wegpoetst.

Een stukje spirituele jazzy The Hypnotist mindfulness, barok pompeus volgens de gevierde Franse Serge Gainsbourg seventies zwoelheid, een vleugje Air, Daft Punk tempo versnellingen. Kortom, rijkelijk shoppend in die historisch nostalgische Franse muziekcatalogus, universeel verbonden met het de gepasseerde geschiedenislessen. De hitgevoeligheid van Where the Water Clears the Illusion heeft puntige futuristische Krautrock uitstekels en schreeuwerige bastaard postpunkgitaaruitvluchten. Perfect aansluitende bij het maatschappelijk verzet van een jonge moeder met herziende normen en waardes. Zichzelf verdwijnend ondergeschikt voor het nageslacht opstellende.

Die vertroetelende speelsheid is zeker ook aanwezig op het afsluitende lieve vreugdige Alma_The Voyage waar de liefde voor het moederschap gedeeld wordt met Barbapapa kindvriendelijk jaren zeventig fluitspel. Voor mij net iets teveel aan de baarmoeder gebonden navelstreng geneuzel, waarbij die ophitsende Bon Voyage mentaliteit zwaar gemist wordt.  1. Emotional Eternal
  2. Looking Backward
  3. Pyramids in the Clouds
  4. The Hypnotist
  5. Personal Message
  6. Where the Water Clears the Illusion
  7. A Slow Dawning of Pace
  8. Alma the Voyage