×

Recensie

Jazz

09 februari 2018

Melody Gardot

Live In Europe

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Decca

Live In Europe Melody Gardot Melody Gardot Jazz 3.5 Melody Gardot – Live In Europe Written in Music https://writteninmusic.com

Het is nog maar haar eerste liverelease. Maar ze maakt er gelijk dan weer een dubbelaar van. Het illustreert dat het Melody Gardot menens is. Singer-songwriters die laveren tussen pop en jazz zijn er immers genoeg. Toch gaat de Amerikaanse zangeres inmiddels al even mee, onder meer ook omdat ze zich naast pop en jazz ook laat inspirerend door R&B, soul en funk.

Al van bij het op Verve uitgekomen debuut Worrisome Heart was duidelijk dat Gardot een nieuwe stem was die het muzieklandschap verrijkte. Gesteund door een gestaag groeiend publiek zorgde de Amerikaanse zangeres er met verschillende albums als The Absence en haar meest recente, sterk door Philadelphia soul gerijpte Currency Of Man voor dat ze ook als artieste groeide. Dat groeiverhaal is net ook wat deze liverelease uitstekend documenteert.

Verspreid over twee schijfjes hoor je hoe Gardot dezer dagen terug kan grijpen op een wat uitgebreidere back catalogue. Haar backing band is om duimen en vingers van af te likken, allemaal prima muzikanten. En als centerpiece is zij er, zangeres en artieste. Het mag dan wel duidelijk zijn dat ze met haar mix van pop, jazz en fluwelen soul in hetzelfde gebied opereert als pakweg concurrenten zoals Norah Jones. Toch is hetgeen haar van anderen onderscheidt haar al te bijzondere stem.

Live In Europe is het bewijs dat Gardot ook als live-artieste meetelt. Een sensuele verschijning, dat  zet de wat naar Rhye verwijzende hoes mooi in de verf. Toch zijn het niet haar looks die hier een rol spelen. Luister maar naar hoe zij vanaf het begin de talloze fans en luisteraars toezingt. Opener Our Love Is Easy geeft meteen al aan waarom zij wereldwijd op handen wordt gedragen. De sfeer is die van een rokerige kroeg waar de barman om nog een rondje wordt gevraagd. In gedachten verzonken is er die aparte, aan de ijskoude vocal van Beth Gibbons (Portishead) herinnerende stem. Zo is elke song een herinnering aan een van de talloze liveconcerten die zij speelde.

Interessant in dat verband is hoe zij soms put uit een en hetzelfde concert, met maar liefst vier stukken uit het concert dat ze in 2016 in Utrecht speelde. Daarnaast valt ook op hoe ze er tegelijkertijd voor zorgt dat de livesfeer intact blijft, onder meer door korte monoloogjes op te nemen. Verder merk je ook dat de interactie tussen haar band en zijzelf van die aard is dat ze sommige nummers wat kan uitrekken en er een wat experimentelere toets aan kan toevoegen, zoals onder meer een dik elf minuten durend The RainMarch For Mingus of ook extraatje Morning Sun. Een heerlijke stem, goede songs, een welwilllend publiek. Meer is er niet nodig om van haar concerten uitgelezen gebeurtenissen te maken. Een fraaie selectie daaruit presenteert ze nu op Live In Europe, het type album dat doet uitkijken naar haar doortocht in Europa (met onder meer een passage in het Antwerpse Rivierenhof OLT).

Tracklisting Live In Europe:

CD 1:

 1. Our Love Is Easy
 2. Baby I’m A Fool
 3. The Rain
 4. Deep Within The Corners Of My Mind
 5. So Long
 6. My One And Only Thrill
 7. Lisboa
 8. Over The Rainbow

CD 2:

 1. (Monologue) Special Spot
 2. Baby I’m A Fool
 3. Les Etoiles
 4. Goodbye
 5. (Monologue) Tchao Baby
 6. March For Mingus
 7. Bad News
 8. Who Will Comfort Me
 9. Morning Sun (dvd audio)


 1. Our Love Is Easy (Live)
 2. Baby I'm A Fool (Live In Vienna)
 3. The Rain (Live)
 4. Deep Within The Corners Of My Mind (Live)
 5. So Long (Live)
 6. My One And Only Thrill (Live)
 7. Lisboa (Live)
 8. Over The Rainbow (Live)
 9. (Monologue) Special Spot (Live)
 10. Baby I'm A Fool (Live In London)
 11. Les Étoiles (Live)
 12. Goodbye (Live)
 13. (Monologue) Tchao Baby (Live)
 14. March For Mingus (Live)
 15. Bad News (Live)
 16. Who Will Comfort Me (Live)
 17. Morning Sun (Live)