×

Recensie

Jazz

29 mei 2015

Melody Gardot

Currency Of Man

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Decca

Currency Of Man Melody Gardot Jazz 4 Melody Gardot – Currency Of Man Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft een opvallend fenomeen hoe Melody Gardot zich met elk album opnieuw blijft uitvinden. Als een kameleon lijkt ze zich in de jazz en pop te bewegen en met de juiste mensen om haar heen gaat dat steeds precies de goede kant op.

Net als op haar tweede album, haar doorbraak My One And Only Thrill, wordt ze op haar nieuwe album Currency Of Man bijgestaan door producer Larry Klein en dat is in alle facetten te merken. Hij zocht de muzikanten uit die hem na het horen van de nieuwe songs van Gardot gelijk te binnen schoten. En dat blijkt een gouden set. Net als het vragen aan de jonge Franse arrangeur Clement Ducol. Vanaf de heerlijk groovy openingstrack weet je dat hij met zijn aan Philly Soul schatplichtige strijkarrangement wel eens de grote verrassing van dit album zou kunnen zijn. Met het prachtige strijkarrangement voor Don’t Talk, het melancholieke If Ever I Recall Your Face en de albumafsluiter Once I Was Loved bewijst hij dat eens te meer.

Gardot kent de muziekgeschiedenis en weet daar steeds slim uit de putten. De rhythm & blues groove van Same To You, de 70ties funk van She Don’t Know en ook het rijkelijk door Bill Withers beïnvloede Don’t Misunderstood, en het met prachtige strijkers verrijkte Don’t Talk overtuigen optimaal. Ook het fraai melancholieke Morning Sun met soulfulle blazers, laten een gedreven Gardot horen. Het eerder genoemde If Ever I Recall Your Face, met zijn klassieke klinkende strijkers, is een van de mooiste songs die ze tot nu toe opnam. De teksten van Gardot, over een door huidskleur en sociale achtergrond, verdeelde wereld sluiten volledig aan op de muzikale ideeën.

Currency Of Men is een rijk muzikaal album geworden waarop Gardot in 10 songs vreselijk veel ideeën heeft gestopt. Soms zelfs net iets te veel en klinkt alles net te slim en te lang overdacht. Te slick dus. Zo had Preacherman zonder dat gospelkoor veel strakker geklonken en minder Like A Prayer Madonna poppy. Die lekker prominente gitaar klinkt namelijk juist zo vreselijk lekker. Dat ze met de juiste mensen werkt behoed haar om in muzikaal overdenken door te slaan. Gelukkig.  1. It Gonna Come
  2. Preacherman
  3. Morning Sun
  4. Same To You
  5. Don't Misunderstand
  6. Don't Talk
  7. If Ever I Recall Your Face
  8. Bad News
  9. She Don't Know
  10. Once I Was Loved