×

Recensie

Roots

09 juli 2018

Mean Mary

Blazing

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Woodrock Records

Blazing Mean Mary James Roots 4 Mean Mary – Blazing Written in Music https://writteninmusic.com

Mary James groeide op in een kroostrijk gezin, als jongste van zes kinderen wordt ze geboren in Geneva, het gezin verblijft in Florida, even over de grens van Alabama. Haar ouders, William James een oorlogsveteraan uit de Tweede Wereldoorlog en Jean James, kiezen voor een avontuurlijke levensstijl en verhuizen regelmatig. Tijdens een van die omzwervingen verzeilen ze van een tent naar een primitieve blokhut in het noorden van Minnesota, in de buurt van de Canadese grens waar ze ooit door een wilde beer belaagd worden.

Mary kan eerder muziek lezen dan woorden, met de gitaar die een oudere broer vanuit de Navy opstuurt, leert moeder de eveneens haar kinderen de eerste akkoorden aan. Mary en haar al even begaafde en intelligente broer Frank zijn de beste leerlingen. Paarden zijn naast muziek haar grootste fascinatie. Een combinatie die aan bod komt in zogenaamde ‘horseback music shows’ waarmee ze in LA belanden waar ook Jean James een uitgever vindt voor haar novelle. De bijnaam Mean Mary is afkomstig van Mean Mary From Alabam, een song die ze met moeder componeerde.

Dochter en moeder James bundelen overigens opnieuw de krachten voor het recente Hell Is Naked, een novelle die nu met de voortreffelijke folk soundtrack Blazing gecomplementeerd wordt. In de flitsende instrumentaaltjes Rainy, Lights Gun Action en de wervelende titeltrack Blazing imponeert Mary als volleerd banjopicker al dan niet samen met gitaar spelende broer Frank. De paarden zijn er ondertussen niet meer bij maar de intensiteit die afstraalt van songs zoals het op haar priemende vioolspel geënte Harlequin en Hell Is Naked en het door achtergrondzang gekleurde Sugar Creek Mountain Rush is sterker dan ooit. Dat wordt nog eens nadrukkelijk geïllustreerd in een het wat zweverige Gone.

De uit de Hell Is Naked geplukte verhalen van Jean worden knap verwerkt in de songs, hecht teamwerk naadloos aansluitend bij een ontroerende interpretatie van de rechtstreeks aan The Lord gerichte traditional Rock Of Ages. Een meer dan onderhoudend folk halfuurtje. Het op zich evenmin te versmaden, elektrisch versterkte I Face Somewhere dat Mary met haar begeleiders The Contrarys brengt is hier totaal overbodig. Blazing is alvast een intrigerend visitekaartje vanuit Nashville voor de concerten in augustus en september in Nederland.  1. Harlequin
  2. Rainy
  3. Lights Gun Action
  4. Sugar Creek Mountain Rush
  5. Rock Of Ages
  6. La La Hoopla La
  7. Blazing
  8. Gone
  9. Hell Is Naked
  10. I Face Somewhere