×

Recensie

Alternative

24 april 2018

MDC III

MDC III EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F.

MDC III EP MDC III Alternative 4 MDC III – MDC III EP Written in Music https://writteninmusic.com

Erg fijne band dat MDC III. Met een saxofonist en twee drummers is de opstelling al net zo opvallend als de muziek die ze maken. Met de speciaal op Record Store Day 2018 uitgebrachte MDC III EP debuteren ze helaas met maar twee tracks. Indruk maken doen ze des te meer.

We hadden de mazzel dat het trio in het programma van afgelopen editie van Leuven Jazz was opgenomen. Zodoende konden wij MDC III al een maand geleden in volle glorie in de wel heel fijne club La Conserve zien spelen. Het trio speelde daar op de late avond een prachtige set die zowel indringend als betoverend was.

MDC III is net zo goed de band van Nordmann saxofonist Mattias De Craene, de bekendste naam in het trio, als van drummers Simon Segers (De Beren Gieren, Stadt, Black Flower) en Lennert Jacobs (The Germans, Hong Kong Dong). De ritmes en de sax klinken binnen het bandgeluid als een volmaakte eenheid in vrije composities die de luisteraar van ingetogen naar tribale sferen leidt.

Op hun eerste vinyl uitgave weten ze de diversiteit in hun sound in twee tracks goed vast te leggen. Flicker (de A-kant) is een vrije naar jazz gemoduleerde compositie waar De Craene over fijne ritmepatronen zijn uitdagende saxlijnen blaast. De compositie bouwt gestaag naar een welhaast transcendente sfeer die door beide drummers met fijn verweven patronen een haast Afrikaanse ritmiek krijgt.

Running begint in een droomachtige sfeer waarbij de stem van Sylvie Kreusch (Warhaus) de rode lijn vormt en waarbij de drums en sax in een bijzondere opbouw steeds meer van hun spel bloot geven tot dat een trance-achtige sfeer ontstaat. Het is een ronduit hypnotiserende track die langzaam onder je huid kruipt.

De MDC III EP maakt wel heel nieuwsgierig naar een compleet album.

Tracklisting MDC III EP:

Kant A:

  • Flicker

Kant B:

  • Running Blaze ft. Sylvie Kreusch


  1. Flicker
  2. Running Blaze