×

Recensie

World

21 mei 2015

Mbongwana Star

From Kinshasa

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: World Circuit

From Kinshasa Mbongwana Star World 4 Mbongwana Star – From Kinshasa Written in Music https://writteninmusic.com

Een zeer aangename verrassing is het debuut van Mbongwana Star te noemen. De band uit Kinshasa, Congo heeft een opwindende nieuwe sound die onvergelijkbaar is.

De band heeft in oude Staff Benda Bilili-leden Coco Ngambali en Theo Nsituvuidi een stevige basis. De zo populaire band viel in 2013 grotendeels uit elkaar door management- en geldissues. Bizar dat een zo originele band, waarvan een aantal leden hun levens in rolstoelen doorbrengen, al een flink aantal jaren samen op straat muziek maakten en eenmaal getekend door een platenmaatschappij met ruzies uit elkaar viel. De wereldwijde opmars die de band maakte, op basis van hun twee verschenen albums, en het gehannes met contracten en management maakte een einde aan de jarenlange vriendschappen en het samen muziek maken.

Ngambali, die gezien werd als het grote muzikale talent van Staff Benda Bilili, heeft voor zijn nieuwe band de muzikale bakens flink verzet. Onder leiding van producer Liam Farrell, de echte naam van Doctor L, werd een album opgenomen dat muzikaal zo verrassend en verfrissend is dat het echt een nieuw Afrikaans geluid laat horen. De songs, die grotendeels door Ngambali geschreven werden, hebben een opwindende energie die door stevig ingezette ritmes een welhaast hypnotiserende sfeer mee hebben gekregen.

De sfeer die Farrell op het album heeft weten te creëren heeft wel degelijk westerse muzikale elementen in zich maar blijven vrij moeilijk te herkennen omdat de gitaarlijnen die door Ngambali en Nsituvuidi worden opgezet zo Afrikaanse klinken en door de distortion getrokken een ontheemd gevoel achterlaten. Vrijwel alles op From Kinshasa heeft die vervreemdende sfeer. Producer Farrell had er specifieke ideeën over: “It’s all recorded in the red. Sometimes I over-boost mikes that are recording nothing, just to pick up the environment. Can you hear it? There are three TVs going full blast. Distortion multiplies the energy.”

From Kinshasa heeft een ideale muzikale mix. Het album klinkt echt Afrikaans maar Farrell heeft die sound met zoveel slimme Westerse muzikale ideeën verder doorontwikkeld dat het meest swingende tegelijk opvallende Afrikaanse album in jaren is ontstaan. En met songs als Coco Blues ook nog eens prachtige rustpunten. From Kishasa is een album dat helemaal klopt.  1. From Kinshasa to the Moon
  2. Shégué
  3. Nganshé
  4. Masobélé
  5. Coco Blues
  6. Malukayi feat. Konono No.1
  7. Suzanna
  8. Kimpala Pala
  9. Kala
  10. 1 Million c'est quoi?