×

Recensie

World

03 april 2011

Mayra Andrade

Studio 105

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Coast Company

Studio 105 Mayra Andrade World 3.5 Mayra Andrade – Studio 105 Written in Music https://writteninmusic.com

In 2006 debuteerde de toen 21-jarige Mayra Andrade met het fraaie album Navega. De lovende kritieken op dat album voorspelden haar destijds al een grote toekomst. Dit werd live nog eens onderstreept met een geweldig optreden in het concertgebouw Amststerdam, eind april van dat jaar. In 2009 volgde haar tweede studioalbum Stória Stória…, dat ook weer vol stond met prachtige songs.

Studio 105 is een fraaie registratie van haar intieme optreden in de gelijknamige studio, uitgezonden door Radio France op 9 september 2010. Het optreden vat de prille, doch reeds overtuigende carrière van de jonge zangeres treffend samen en bevat naast vier nummers van elk studioalbum twee fraaie covers en een nieuw nummer. Met dat nieuwe nummer, Kenha Ki Ben Ki Ta Bai, opent het concert meteen, wellicht om aan te geven dat Mayra Andrade niet alleen terugkijkt maar meteen laat zien en horen ook met nieuw werk bezig te zijn. Het is een uitstekend nummer dat reikhalzend doet uitkijken naar een volgend studioalbum.

De cover-keuze is zeer verrassend en gedurfd te noemen. Met La Javanaise van Serge Gainsbourg en Michelle van The Beatles neem je als artiest risico’s maar Mayra weet er haar eigen (zwoele) draai aan te geven, hetgeen resulteert in overtuigende versies.

De sfeer op en in Studio 105 is zeer ontspannen, als ware het een knus huiskamerconcert. Mayra Andrade wordt live begeleid door Munir Hossn op gitaar, cavanquinho en zang, Zé Luis Nascimento op percussie en zang en Rafael Paseiro op contrabas. Gastzanger Hugh Coltman zingt met Mayra op de door Idan Raichel geschreven muziek van Odjus Fichádu en Vincent Ségal speelt violoncello op Seu, Stória, Stória… en Dispidida.

De volledige live-registratie van het concert is ook op begeleidende DVD vastgelegd, met als bonus de repetitie-versies. Studio 105 is hiermee een mooi en ingetogen document geworden dat uitstekend het talent en de ontwikkeling van Mayra Andrade laat zien en tevens een prima introductie kan zijn voor mensen die haar nog niet kennen. 1. Kenha ki ben ki ta bai
 2. Tchapu na Bandera
 3. Dimokansa
 4. Seu
 5. Storia, Storia
 6. Dispidida
 7. La Javanaise
 8. Odjus Fitchadu
 9. Tunuka
 10. Michelle
 11. Lapidu na Bo