Mayra Andrade – Stória,
Stória, Stória...
In 2006 debuteerde Mayra Andrade met het schitterende album Navega. De toen 21-jarige Kaapverdische zangeres legde de muzikale lat meteen erg hoog op dit volwassen album. Ik had het geluk haar in 2007 live te mogen bewonderen in het Concertgebouw te Amsterdam en werd meteen overdonderd door haar prachtige stemgeluid, haar overtuigende podiumpresentatie en niet in de laatste plaats haar betoverende schoonheid.
Zelden heb ik een zaal vol bewondering zo stil aan iemands lippen zien hangen. En terecht, hier stond een zangeres die met veel zelfvertrouwen en charisma haar publiek bespeelde. Vanaf dat moment nam ik mij voor om Mayra Andrade goed in de gaten te houden, want van deze wereldster in wording konden wij nog wel eens meer gaan horen.
Met Stória, Stória…, haar tweede album, vervolgt Mayra haar muziekreis door het leven. Daar waar Nevaga nog puur gebaseerd was op de muziekstijlen- en tradities van Kaapverdië, laat Stória, Stória… een beduidend breder palet aan klankkleuren en stijlen horen. Mayra, geboren in Cuba, woonde de eerste jaren van haar leven in Kaapverdië en leefde sinds de jaren negentig zowel in Senegal, Angola, Duitsland en Frankrijk. Ze woont en werkt momenteel in Parijs, de bakermat van verschillende culturen, waar zij zich echt thuis voelt. Met de Kaapverdische multi-instrumentalist Kim Alves, Etienne M’Bappé uit Kameroen en de Braziliaanse percussionist Zé Luis Nascimento, werkte Mayra haar eerste ideeën voor het nieuwe album uit.
Voor de verrijking en verdieping van de sound werden kora speler Djêli Moussa Diawara (Guinee), trompettist Nicolas Genest (Frankrijk) en Zézé N’Gambi (Angola) en percussionist Marcos Suzano (Brazilië) aan de groep muzikanten toegevoegd. De gastenlijst liep letterlijk over toen de Cubaanse pianist Roberto Fonseco, de Braziliaanse pianist André Mehmari, Lincoln Olivetti en niemand minder dan de legendarische Jaques Morelenbaum eveneens voor het project benaderd werden. “De keuze van muzikanten was volkomen natuurlijk, ik wist ook dat ze iets wezenlijks zouden toevoegen aan mijn muziek. Ritme en percussie spelen een belangrijke rol op dit album”, aldus Mayra. In de nummers Juána en Nha Damáxa is dit het meest duidelijk te horen. De grootste uitdaging was echter de productie van de plaat. Mayra wilde namelijk voorkomen dat de overdaad zou schaden en tevens ten koste zou gaan van de emotie in de songs. Producer Alê Siquera, bekend van producties voor Marisa Monte, Tom Zé en Caetano Veloso, bleek de juiste man op de juiste plaats en de samenwerking was uitstekend.
Vanaf opener en titelsong Stória, Stória…, een prachtig eerbetoon aan Kaapverdië met fraaie koortjes, neemt Mayra de luisteraar mee op wereldreis. Ze hoopt dat mensen bewuster en humaner gaan leven in het nummer Konsiénsa, vertelt over de val van de Berlijnse Muur, de veranderende wereld en de onzekere toekomst in Juána en zingt over het harde leven van de inwoners van het Kaapverdische eiland Santiago (“We’ve got to earn our bread, Our daily bread” en “I pray to God to guide me in my struggle to survive”) in wellicht het mooiste nummer van het album, Badiu Si… Ook staan er, net als op Navega, weer een paar prachtige ballads op (Seu en Odjus Fitchádu) maar ook in het spannende Tchápu Na Bandeira en de fraaie afsluiter Lembránsa etaleert Mayra haar klasse. Stória, Stória… is een gevarieerd album vol prachtige, tijdloze (luister)liedjes van een unieke zangeres.