×

Recensie

Jazz

01 februari 2020

Max Agnas Trio

Komposition VII

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Loumi Records

Komposition VII Max Agnas Max Agnas Trio Jazz 4.5 Max Agnas Trio – Komposition VII Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een mooi trio heeft pianist Max Agnas toch met zijn broer Mauritz op contrabas en Sebastian Voegler op drums. Komposition VII is alweer het vijfde album dat de jonge pianist uitbrengt en het is wederom een lust voor het oor. Een album ook dat de jazzwereld wereldwijd keihard zou moeten opschudden.

Max Agnas is een in Stockholm wonend pianowonder dat reeds op zijn twaalfde jaar de fameuze Fasching solois Prize won (de jongste muzikant ooit) en sindsdien al vijf jazzalbums opnam en de wereld over reisde. Zowel met zijn erg fijne trio als solo.

Nu op (nog maar) zijn twintigste bedwelmt hij opnieuw met Komposition VII, een kleurrijk en gevarieerd album dat hij met zijn trio opnam. Wat een prachtig spelende pianist is hij toch. Hij heeft een melodisch rijke geest, heeft een erg fijne ritmiek en het avontuur in zijn spel is zijn tweede natuur.

Gelijk met albumopener Maj, dat begint na het fraaie pianospel vermengd met elektronica opgesierde Prelude,  ben je verkocht. Wat een weergaloos pianospel, zo vloeiend en moeiteloos, en wat haken zijn broer en Voegler daar heerlijk op in. Een rijke compositie in alle facetten en lagen.

Hoe mooi om daarna met Långsamt gelijk de volledig andere kant op te gaan. Verstild, ingehouden, atmosferisch, subtiel en emotievol. Bloedmooi hoe ze de compositie opbouwen en hoe in het samenspel exact de juiste momenten worden gepakt. Met wat mooi knisperende elektronica op de achtergrond. Zo hoor je ze echt maar heel weinig. Prachtig!

Binnen drie composities heb je door dat Agnas, met zijn fijn diverse klankenpalet, een echte jazz muzikant anno nu is. Onvoorspelbaar, avontuurlijk en optimaal stoeiend met akoestische en electronic elementen. En de rest van het album is niet anders. Steeds opzienbarend mooi samenspel en steeds weer die machtige pianoklanken.

Luister naar een compositie als Jag Vill Kunna Dansa en hoor de prachtige sferen waarin Agnas en zijn mannen laag voor laag opbouwen. Hogeschool jazz met veel warmte en gevoel. Een adembenemende compositie met een overweldigende melodielijn die door alles heen beweegt.

Composities als Bobs Den, Circel, Cowboy Jazz en albumafsluiter Göteborg zijn eigenlijk al net zo bijzonder. Luister toch eens naar het fabuleuze samenspel, het constante avontuur en het steeds weer vinden van de sferen en klanken die het beste bij de composities passen. Met en zonder elektronica.

Komposition VII is een jazzkraker van jewelste. Een album dat Max Agnus als nieuwe jazzheld natuurlijk wereldwijd op de kaart zou moeten zetten. En zijn trio erbij. Laat hem maar heel snel naar de Lagen Landen voor optredens komen.  1. Prelude
  2. Maj
  3. Långsamt
  4. Bobs Ben
  5. Jag Vill Kunna Dansa
  6. Circel
  7. Cowboy Jazz
  8. Göteborg