×

Recensie

Soul / Hiphop

21 september 2010

Mavis Staples

You Are Not Alone

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

You Are Not Alone Mavis Staples Soul / Hiphop 4 Mavis Staples – You Are Not Alone Written in Music https://writteninmusic.com

Met Wilco’s Jeff Tweedy als producer voor haar nieuwe album kan het gewoon niet misgaan voor Mavis Staples. Waar ze op haar vorige album nog Ry Cooder wist te strikken, heeft Tweedy nu een onmiskenbaar stempel op de Staples sound weten te drukken.

Mavis Staples is een ware survivor. Reeds met haar vader Pops Staples maakte ze vanaf haar jeugd albums en lange tours. Zij was het die met haar 2 zussen toch altijd de lead vocalen mocht zingen. Op het solo pad sloeg ze steeds weer andere wegen in. Ze kreeg een contract bij het legendarische Stax, bracht albums uit op Curtis Mayfield’s Curtom Records en ze bracht in de jaren ’80 zelfs 2 albums uit op het Paisley Park label van Prince. Het in 2004 uitgebrachte album Have A Little Faith op Alligator Records brengt haar weer helemaal terug aan het muziekfront. Met het tekenen bij Anti Records en de opnamen met Ry Cooder die in 2007 uitgebracht worden onder We’ll Never Turn Back staat ze daarna weer helemaal in de spotlights. De prachtige gospels uit de Cival Rights Movement zijn gewoonweg te geweldig gezongen om onopgemerkt te blijven. Cooder levert de sobere maar o zo ingenieuze muzikale basis.

Voor haar nieuwe album You Are Not Alone kreeg ze de hulp van Jeff Tweedy van Wilco. Net als haar afkomstig uit Chicago en al decennia lang fan van haar. Bij een concert wat hij van Staples in 2008 bezoekt besluit Tweedy met haar in contact te treden. Met een pak vol platen onder zijn arm maken ze een eerste opzet van wat het album zou kunnen worden. Staples is gelijk enthousiast. In de Wilco studio’s worden vervolgens de opnamen gemaakt. De songs worden geselecteerd en met Mavis eigen muzikanten en leden van Wilco worden de opnames voltooid. Pas op het laatste moment levert Tweedy twee eigen songs in, waaronder het titelnummer.

You Are Not Alone is een rijk soul album vol tijdloze songs geworden. Waar Ry Cooder haar de juiste weg op hielp, brengt Tweedy haar verder in waar ze vroeger al zo verbluffend goed in was. Het zingen van rhythm & blues en gospel songs. Het haar ouder wordende stem klinken die alleen maar mooier. De muzikanten spelen puur en emotievol, in dienst van de songs. Luister naar het lekker stevig klinkende Last Train van Allan Toussaint of de pracht versie van Randy Newman’s Losing You en wees verkocht. Maar de prijsnummers op het album zijn toch de nieuwe songs die Tweedy binnen bracht. Vooral het titelnummer is van grote schoonheid. Niet alleen in de rijke melodie maar zeker ook door de zeer emotievolle tekst. Op You Are Not Alone komen de talenten van de met gratie ouder wordende soulzangeres Mavis Staples en de steeds beter wordende alternatieve country held Jeff Tweedy in volle glorie naar buiten. Een gouden combinatie.

Mavis Staples zal met haar band een concert geven op 15 november in Paradiso, Amsterdam. 1. Don't Knock
 2. You Are Not Alone
 3. Downward Road
 4. In Christ There Is No East Or West
 5. Creep Along Moses
 6. Losing You
 7. I Belong To The Band
 8. Last Train
 9. Only The Lord Knows
 10. Wrote A Song For Everyone
 11. We're Gonna Make It
 12. Wonderful Savior
 13. Too Close/On My Way To Heaven