×

Mavis Staples

We Get By

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anti

We Get By Mavis Staples Soul / Hiphop 4 Mavis Staples – We Get By Written in Music https://writteninmusic.com

Eigenlijk is het natuurlijk ongelooflijk hoe gospel/r&b legende Mavis Staples, die dit jaar 80 (!!) jaar wordt, de laatste jaren het ene na het andere prachtalbum uitbrengt. Haar nieuwe album We Get By is alweer zo overweldigend mooi.

Een deal met platenlabel Anti halverwege de jaren 00, leidde tot een samenwerking met Ry Cooder en leverde gelijk het prachtige We’ll Never Turn Back (2007) op. Het was vervolgens de samenwerking met Jeff Tweedy die haar weer volledig in de schijnwerpers zette. De albums You Are Not Alone (2010), One True Fine (2012) en If All I Was Was Black (2017) waren absolute meesterwerken die een grote vitaliteit en strijdlust lieten horen in composities die op maat voor haar geschreven en uitgezocht waren. Ook het fijne, met M. Ward als producer ‘tussendoor’ uitgebrachte, Livin’On A High Note (2016) mag in deze niet onvermeld blijven.

Voor haar nieuwe album We Get By zocht ze na de jarenlange samenwerking met Tweedy nieuwe wegen. Een mooie logische stap bleek een samenwerking met Ben Harper, een muzikant die zich over de jaren heeft laten gelden als een redder van tijdloze rhythm and blues en deze met de juiste injecties steeds weer vitaliteit inblaast. Net als met Tweedy blijkt de combinatie Staples-Harper een ideale. (Met Love and Trust had ze trouwens voor het album Livin’On A High Note al een song van Harper opgenomen, een song die live een favoriet bleek)

De begeleiding is puur met niets meer dan gitaar (Rick Holmstrom), bas (Jeff Turmes) en drums (Stephen Hodges), haar waanzinnig goede eigen band, waardoor wederom alle focus op die doorleefde en van veel soul doortrokken prachtstem van Staples ligt. Die met de stemmen van CC White en Laura Mace fijne extra backing krijgt. Harper schreef alle songs en weet net als Tweedy een geweldige balans voor de stem en voordracht van Staples te vinden.

Staples zei het vlak voor de release van het album al duidelijk: ‘These songs are delivering such a strong message. We truly need to make a change if we want this world to be better’ en dat is overduidelijk de boodschap die doorkomt. De muziek is puur en de teksten over hoop, vrijheid, vrede, rechtvaardigheid en hartezeer zijn zo direct en oprecht als je ze maar kunt krijgen. Daarmee is het album een extensie van dat waar ze op haar vorige album If All I Was Was Black, met Charlottesville en de seperatie van kinderen van hun ouders aan de grens bij Mexico vers in gedachten, tekstueel mee bezig was.

Heerlijk hoe het album voortvarend en lekker stevig en los van start gaat met Change. Holmstrom maakt gelijk maar even heel duidelijk exact de juiste man voor deze klus te zijn. Change is een hoopvolle song, zoals eigenlijk alles op We Get By hoopvol klinkt. Al gaat de boodschap wel duidelijk over in wat voor vervreemdende wereld we leven waar we veel meer rekening met elkaar zouden moeten houden. Het funky Brother and Sisters, het gedreven Sometimes, het verrukkelijke Chance on Me, met heerlijk gitaarwerk van Holmstrom, en de samen met Harper gezongen titeltrack zijn al net zo ijzersterk.

Het zijn vooral hartveroverende songs als Heavy On My Mind en Never Needed Anyone die We Get By weer zoveel kracht geven. Zo intens als Staples deze songs zingt zo hard komen ze ook binnen. Afgelopen jaar overleed Staples’ zus Yvonne en het heeft haar leven wederom in nieuwe perspectief gezet. ‘Now all that we are, is the living ghost of our youth’.

Met One More Change sluit het album overweldigend af. Hoe indrukwekkend om Staples terugblikkend op een leven vol positivisme en collectief nadenken over hoe de wereld er beter uit zou kunnen zien. ‘Believing too deep to not have faith, but I’ve got just one more change to make’.

We Get By is een indrukwekkend album dat alleen al door de prominente en universele boodschap alle aandacht behoord te krijgen. De intense voordracht van Mavis Staples en de grote klasse van haar band verdient die al net zo goed. Albums als We Get By zijn, zo vreemd en opvallend aan deze tijd, spaarzaam hoewel de boodschap toch zo allesomvattend en van alle tijden is. Laten we hopen dat we Staples nog heel lang onder ons mogen houden.

Mavis Staples speelt op 27 juni in Carre, Amsterdam. Niet missen dus! 1. Change
 2. Anytime
 3. We Get By
 4. Brothers And Sisters
 5. Heavy On My Mind
 6. Sometime
 7. Never Needed Anyone
 8. Stronger
 9. Chance On Me
 10. Hard To Leave
 11. One More Change