×

Recensie

Roots

25 november 2017

Mavis Staples – If All I Was Was

If All I Was Was Black

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Anti

If All I Was Was Black Mavis Staples Roots 4 Mavis Staples – If All I Was Was Black Written in Music https://writteninmusic.com

Mavis Staples,ondertussen 78, is terug! Met behulp van Jeff Tweedy (Wilco) brengt ze If All I Was Was Black uit, de opvolger van een kloeke liveregistratie waaraan onder meer Glen Hansard, Win Butler en Emmylou Harris een bijdrage leverden. De Godmother of Soul laat met haar zeventiende studioalbum horen dat ze nog steeds ertoe doet.

De tandem Tweedy/Staples blijkt ook nu weer een gouden combinatie. Tweedy is een veelschrijver die zoveel songs pent dat hij er geen blijf meer mee weet (zie ook uitstapjes zoals Sukirae of de nakende re-issues van moederband Wilco met tonnen aan bonusmateriaal en extra’s). Daar kan Staples eigenlijk geen neen tegen zeggen. Songschrijver en muziekproducer Tweedy pende alle elf songs op dit album. Een goede zaak, want zo krijgen we evenwicht: Tweedy schreef muziek, Staples schreef de teksten en samen schaafden ze het materiaal bij tot het uiteindelijke resultaat.

Straks staat haar een tournee met icoon Bob Dylan te wachten, die “Sweetheart” Staples nog steeds erg hoog heeft zitten. Volstrékt terecht overigens, want wie de carrière van Staples erop naslaat ziet zo dat de jonge vrouw die destijds bij Staple Singers in de muziekbusiness terecht kwam eigenlijk steevast muzikale kwaliteit heeft afgeleverd. Al dient gezegd dat de vooruitziende kracht en de helpende hand van Tweedy een belangrijk duwtje in de rug heeft gegeven. Zo werkten beiden al eerder samen, onder meer op You Are Not Alone, One True Vine of het recente Livin’ On A High Note.

Staples blijft een erg belangrijke figuur in de beweging rond mensenrechten. Zo loont het de moeite om er het veel minder bekende Live At The Hideout album bij te nemen waarop ze erg geïnspireerd een aantal gospel, soul- & R&B klassiekers naar grotere hoogten tilt (o.a. We Shall Not Be Moved, Wade In The Water, Will The Circle Be Unbroken,..). Op dat elan gaat ze op dit album eigenlijk verder ; zo neemt ze met titel van dit album meteen het door racisme en polarisatie gekenmerkt Amerika op de korrel.

If All I Was Was Black is echter vooral een album waar het spelplezier heerlijk van af spat. Neem opener Little Bit dat deels een funky, organische groove bevat, maar waar vooral de vocale inkleding opvalt (backing vocals, koortjes,..). Gaandeweg horen we een kruising tussen het speelse experiment van ‘Schmilco’ (Wilco) (check bijvoorbeeld hoe Who Told You That zijn voordeel doet met een hemels drumloopje) met de zoete, soulvolle vocals van Staples.

Verder levert de tandem Staples/Tweedy fantastisch vuurwerk , zoals onder meer blijkt uit de sensuele vibes van de door congadrums ondersteunde titeltrack. Af en toe wordt er ook wat gas teruggenomen, zoals tijdens het kalmere Ain’t No Doubt About It, waarmee Tweedy en Staples een fijn duetje aangaan. Iets verderop is er de door handclaps ondersteunde akoestische gospel van Peaceful Dream. Het grillige No Time For Crying zou dan weer geschreven kunnen zijn door Bob Dylan waarin Staples duidelijk maakt: “no time for crying / we’ve got work to do”.

If All I Was Was Black is opvallend toegankelijk. Deels door de taakverdeling, maar ook omwille van de manier waarop beide rastalenten hier de kracht van samenwerking in de verf zetten. Aan de basis van dit politiek getinte album ligt de ambitie om een vitale, positieve en hoopvolle kracht te laten horen. Het is een diep menselijk statement (“there is evil in the world and there’s evil in me”, luidt het in Try Harder), dat ook, maar de muziek zélf staat voorop. Het zijn liedjes zoals Build A Bridge die hoop verklanken, die troost bieden in donkere tijden. Spirituele, doorleefde feelgood songs zoals We Go High die de kracht in zich hebben om werelden te veranderen. Want net dat is de betrachting, verandering teweeg brengen. Of zoals Staples zingt in de bluesy afsluiter All Over Again: “I’d do it all over again / I’d do the same thing / all over again”. Dat leidt ons tot de conclusie: missie méér dan geslaagd, grote klasse alweer van Mavis Staples.  1. Little Bit
  2. If All I Was Was Black
  3. Who Told You That
  4. Ain't No Doubt About It
  5. Peaceful Dream
  6. No Time For Crying
  7. Build A Bridge
  8. We Go High
  9. Try Harder
  10. All Over Again