×

Recensie

Alternative

07 september 2021

Mauro Pawlowski

Eternal Sunday Drive

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Unday

Eternal Sunday Drive Mauro Pawlowski Alternative 4 Mauro Pawlowski – Eternal Sunday Drive Written in Music https://writteninmusic.com

De voormalige frontman van het manische Evil Superstars zit eigenlijk nooit stil, en brengt de afgelopen jaren onder andere veel studiotijd door met Kloot Per W en Rudy Trouvé. De drukte rondom Mauro Pawlowski neemt de komende periode ook niet af. Net nu hij met een nieuwe afgeronde soloplaat van zich laat horen wordt hij gevraagd om de vrijgekomen plek van Bruno De Groote bij dEUS te vervullen. Natuurlijk slaat hij dit aanbod niet af, en voegt zich in ieder geval tijdelijk bij zijn voormalige collega’s. Een druk toerschema tot gevolg, welke hij met de promotieconcerten van Eternal Sunday Drive combineert.

Na het fraaie Nederlandstalige singer-songwriter Afscheid in Kloten album is Eternal Sunday Drive een sfeervolle vintage rockplaat. De muzikale kameleon past zich aan zijn omgeving aan, die deze keer stukken donkerder kleurt. Je herkent het wel, het gevoel van de ondergaande zon tegenmoed rijdend, de drukke werkweek te resetten om vervolgens met een opgeladen accu onzichtbaar in de sleur van de maandag ochtend te verdwijnen. Groundhog Day, elke dag hetzelfde kantoor, elke dag dezelfde collega humor en elke dag weer die dagelijkse vermelding van de files. Always Someone is loom zomers en lui. De trutterige burgerlijkheid van een rockartiest in een opgelegde rusttoestand, de echtgenoot en huisvader rol. De stilstand leidt tot het ontwaken. Ontvluchten, ontvluchten, ontvluchten.

Dat ontvluchten gebeurt in de grote steden, met afkoopbare romantiek en de onvoorspelbare mystiek van het onvoorspelbare. De broeierigheid aan de vooravond van het uitnodigende nachtleven. Leaving Montreux is inktblauw, verlaten en thuiskomen. De flikkerende neonlichten boven de bordeauxrode clubs. In extase rakend in retro disco’s met op de achtergrond de beheerst funkende eighties white man Godmade Trouble Roxy Music soul. Mauro Pawlowski beademt het gevoel van de opgedrongen leegte door de ruimte met een ingehouden orgasme aan schitterende duistere lancerende gitaarlijnen te verlichten. De verboden intimiteit van een verloren ziel, hunkerend naar het onbereikbare. Het gaat stukken verder dan een zoektocht naar de liefde, al loopt deze zeker als een rode draad door Eternal Sunday Drive heen.

De abrupt verstoten muzikaliteit brengt je tot de grenzen van het ongeduld. Een anarchistische revolutionaire herstart in de opgefokte freakende What it Takes eigenzinnigheid. Ga de straten op, ga dansen, ga entertainen. Wees behoedzaam en doorbreek de sleur door je demonstratief tegen de vastgelegde regels te verzetten die niet gelijkgezind aan de jouwe zijn. Het ingetogen Playing is de nieuwe lente met concerten gevuld, met liedjes die speciaal voor ons geschreven zijn. Geen slotakkoord, maar juist een doorstart. 1. Always Someone
 2. Leaving Montreux
 3. Spotlight
 4. The Silent Sky
 5. Out of the Storm
 6. What It Takes
 7. Eternal Sunshine Drive
 8. Godmade Trouble
 9. Suspected Man
 10. She Moved On
 11. Playing