×

Recensie

03 juni 2013

Matuto

The Devil and the Diamond

Geschreven door: Kay Krijnen

Uitgebracht door: Motema Music

The Devil and the Diamond Matuto World 3 Matuto – The Devil and the Diamond Written in Music https://writteninmusic.com

De band Matuto is ooit op het lumineuze idee gekomen om Braziliaanse folklorestijlen zoals forró en samba te combineren met bluegrass: Brazilian Bluegrass. De samenklank van accordeon, viool en elektrische gitaar, gedragen door een aangename ritmesectie werkt wonderlijk goed. Waarschijnlijk ook omdat de musici allen over bijzonder hoge kwaliteiten beschikken: virtuoos en energiek. Dat hoorden we al op hun titelloze debuutalbum en ook live weten ze te overtuigen.

Matuto. Photo: Vincent Soyez

Matuto. Photo: Vincent Soyez

Op de nieuwe CD The Devil and the Diamond komen deze kwaliteiten ook weer ruimschoots naar voren. Zo opent de plaat met de virtuoze compositie Toca Do Sino. Het is heerlijk te luisteren naar de souplesse van de musici. Ook het afsluitende Matuto Chant kent een enorme aanstekelijkheid. We horen een melancholische samba met een catchy refrein.

Maar jammer genoeg biedt niet het hele album deze kwaliteit, en weet het minder te boeien dan zijn voorganger. De songs missen de eigenheid die naar voren kan komen bij een samensmelting als deze. Ook zijn de partijen soms wel erg relaxed ingespeeld, wat ten koste gaat van de energie. En daardoor mist de plaat urgentie.

De productie van The Devil and the Diamond klinkt als een gepolijste diamant, maar de duivel had zich er best wat meer mogen bemoeien voor wat meer vuurwerk.



 1. Toca O Sino (Ring The Bell)
 2. Diamond
 3. The Way I Love You
 4. Sun Song
 5. Chicken Teeth
 6. The Devil´s Hand
 7. Horse Eat Corn
 8. Drag Me Down
 9. Demon Chopper
 10. Tears
 11. Thousand to Three
 12. Matuto Chant