×

Recensie

Eigentijds

14 december 2021

Mattias de Craene

Patterns for (a) Film

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

Patterns for (a) Film Matias de Craene Eigentijds 4.5 Mattias de Craene – Patterns for (a) Film Written in Music https://writteninmusic.com

Jezelf als muzikant opnieuw uitvinden, jezelf op intuïtie naar nieuwe muzikale horizonten leiden, zonder je druk te maken wat anderen ervan zullen vinden. Puur muziek maken omdat jij die wilt maken. Muzikale zoektochten zijn de mooiste. Patterns for (a) Film van Mattias de Craene is een dubbelplaat vol fascinerende klanken en sferen die volledig aan de statuur van het voorgaande voldoet.

Mattias de Craene maakte de afgelopen jaren als de intense saxofonist van onder meer Nordman en MDCIII wervelende muzikale stappen. De muzikale ommekeer die Nordman met hun meesterlijke derde album In Velvet maakten liet ook duidelijk horen dat er nog veel meer in het vat zat. Met zijn eerste EP, simpelweg de Mattiasdecraene EP gedoopt, pakte de Craene door met nog diepere muzikale reflecties. Met Patterns for (a) Film pakt hij nu nog prominenter door.

De sfeer op de dubbelplaat/zijn eerste echte solodebuut  is ambient waarbij de sax (zowel sopraan, alt als tenor) soms een ontregelende factor is. Soms op de achtergrond schurend dan weer frontaal raak. Vaak zelfs geheel uit het geluid. De muziek, uit synths, tapes en loops vertrokken, is opgebouwd uit fraaie atmosferische lagen sfeer die bedwelmen en intrigeren. Het levert muziek op die je even onvoorspelbaar als avontuurlijk naar een andere wereld verplaatst.

De Craene heeft gezocht naar nieuwe manieren om composities te creëren en heeft daarmee muziek vastgelegd die vervreemdend klinkt tegelijk als een warme deken over je heen valt. Luister naar een compositie als het langgerekte/ een volledige platenkant vullende, Steve O’ Riley’s Meditational Curve, en laat je vervoeren.

In alles klinkt Patterns for (a) Film als een bizar gekozen eerste echte soloalbum maar is juist daardoor ook zo verschrikkelijke interessant. Voor degenen die hem van Nordmann en MDCIII kennen, bands waar veel energie en dynamiek in zit, klinkt deze eersteling ingetogen en fascinerend intiem. Muziek om je op de late avond volledig in te verliezen. Muziek ook die nooit hoeft te eindigen.

Patterns for (a) Film is verpakt in een grote gele stevige buitenhoes waar het schitterende artwork, gemaakt door Benoit Vangeel, doorheen schijnt. Met schitterend bewerkte binnenhoezen, een fraaie wikkel en een extra boekwerkje met stills van de videoclips die van diverse tracks van het album verschenen, levert De Craene een zeer bijzonder en zeer geslaagd tegelijk zeer verrassend eerste album af. Vol muziek die zowel vernieuwend is, vol emotie zit als onderhuids sluipend binnenkomt.

Kant A:

  1. Fifth World Pt. I
  2. Fifth World Pt. II
  3. The Lighthouse

Kant B:

  1. A.D.S.
  2. Pattern 0.9
  3. Gameboy Garden

Kant A:

  1. Steve O' Riley's Meditational Curve

Kant B:

  1. Memorkoor
  2. Roy Frusciante
  3. Farewell & Goodbye