×

Recensie

Roots

21 januari 2011

Matthews' Southern Comfort

Kind Of New

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Continental Song City

Kind Of New Matthews Southern Comfort Roots 3 Matthews’ Southern Comfort – Kind Of New Written in Music https://writteninmusic.com

Vanaf deze week ligt het album Kind Of New van Matthews’ Southern Comfort in de schappen. Ja, u leest het goed. De titel van het eerste soloalbum van Iain Matthews wordt nu gebruikt als bandnaam. Met diezelfde Iain Matthews van toen als frontman. Dat schept natuurlijk hoge verwachtingen, al was het maar omdat deze man medeverantwoordelijk is voor de oprichting van één van ’s werelds grootste folkrockbands ooit, Fairport Convention.

Ook de laatste jaren deed Matthews muzikaal gezien nog erge mooie dingen. Denk bijvoorbeeld maar aan het album Ride The Times, met Ad Vanderveen. Kind Of New heeft ook weer een Nederlands tintje, Matthews krijgt namelijk de hulp van gitarist B.J. Baartmans, toetsenist Mike Roelofs en drummer Joost Kroon. Gek is dat trouwens niet, de Engelsman woont al een flink aantal jaren in Limburg. Goed, de vraag is natuurlijk, voldoet het album aan de verwachtingen. De oplettende lezer heeft aan het aantal sterren wellicht al gezien dat dit helaas niet voldoende het geval is.

De eerste nummers zijn ‘wel leuk’, maar niet veel meer dan dat, ze voelen daarvoor iets te veel aan als oude wijn in nieuwe zakken. Soms zelfs bijna letterlijk, als je bijvoorbeeld de versie hoort van het befaamde Woodstock. Van het origineel is -op de tekst na- niet veel meer over. Dat hoeft niet erg te zijn, maar muzikaal kan het absoluut niet tippen aan de versie van Joni Mitchell.

Het duurt sowieso te lang voor ‘het’ op gang komt, pas bij track 5 (The Way Things Are) begint het enigszins spannend te worden. Dat is natuurlijk te laat. Aan de muzikanten ligt dit overigens niet, die spelen goed. Het is ‘gewoon’ dat de nummers niet blijven hangen.

Geldt dit dan voor de hele cd? Nee, zeker niet hoor. Dear Richard, gezongen door Terri Binion, is een mooie folktrack. Ook Kingfish is zeker een leuk nummer, het doet wat denken aan Elvis Costello, maar dan bluesier. En de folktraditional Blood Red Roses is zonder twijfel een prachtig nummer! Die nummers brengen het totaal naar ‘drie sterren’, maar toch zijn ze niet voldoende om vol lof te praten over het gehele album.

Ach, Matthews heeft nog altijd een trouwe schare fans. Die zullen Kind Of New dus wellicht gewoon aanschaffen. En trouwens, waarom ook niet? Hier leest u de mening van ‘slechts’ één recensent. En zoals de grote filosoof Harry Callahan (beter bekend als Dirty Harry) het in 1988 al verwoordde: “Well, opinions are like assholes. Everybody has one.”

Toch vindt deze asshole het wel jammer, had hij op meer gehoopt… 1. Letting the Mad Dogs Lie
 2. These Days
 3. Road to Ronderlin
 4. Perfect Love
 5. The Way Things Are
 6. Seven Hours
 7. Woodstock
 8. Locomotive
 9. O'Donnel Street
 10. Dear Richard
 11. Kingfish
 12. Blood Red Roses
 13. Money