×

Recensie

Jazz

21 maart 2016

Matthew Stevens

Woodwork

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

Woodwork Matthew Stevens Jazz 4 Matthew Stevens – Woodwork Written in Music https://writteninmusic.com

De Canadese gitarist Matthew Stevens maakte de afgelopen jaren grote indruk in de band van Christian Scott. Maar zijn samenwerkingen met Terri Lynn Carrington, Walter Smith III en Esperanza Spalding zijn al net zo opvallend. Zo kan zijn zeer prominente rol op Spaldings laatst verschenen album Emily’s D+Evolution niemand ontgaan zijn. Dat hij een van de gitaristen is die flink in de gaten gehouden moeten worden is dus wel heel duidelijk.

Ondertussen verscheen ook zijn eerste eigen album Woodwork. Een album dat in een fijne veelzijdigheid zijn grote kwaliteiten laat horen. Omringd door een absolute sterrenband met Gerald Clayton – piano, Vicente Archer – bas, Eric Doob – drums en Paulo Stagnaro – percussie, nam Stevens in upstate New York 12 composities op. Het zijn composities waarin Stevens steeds weer vanuit een andere hoek zijn fascinerende gitaarwerk tot ons laat komen. Prachtig sfeervol akoestisch in het prachtige Brothers, al net zo sfeervol in duet met Clayton in albumafsluiter Gently dan weer tegen (prog)rock aanleunend in Gut Check en het al net zo fraai uitrockende Star L.A. De in twee delen opgeknipte compositie Ashes en zijn versie van Bowie’s Sunday zijn al net zo adembenemend.

Stevens heeft een zo gevarieerd kleurenpalet dat ook op Woodwork wel heel erg duidelijk wordt dat iedereen die een beetje iets voorstelt binnen de jazz met hem wil (samen)werken. Hij is de man die als geen ander met intrigerend gitaarwerk steeds weer met veel variatie, klasse, energie en emotie een compositie naar een hoger plan weet te tillen. Prachtig hoe hij op zijn eerste soloalbum zulke heerlijk diverse muzikale stijlen aan elkaar weet te koppelen en daar een indrukwekkend geheel van weet te maken.

Woodwork is een absolute aanrader. Een album dat de jonge gitarist nu ook op eigen kracht en als bandleider volledig op de kaart zet. In de wetenschap dat hij live geen schroom kent en zichzelf volop uitdaagt, zullen deze composities op het podium zeker nog meer indruk maken. De tour die Stevens begin dit jaar, volgend op de release van Woodwork maakte, was maar heel kort en daarin werden wij overgeslagen. De komende maanden gaat hij mee in de band van Esperanza Spalding, dus we zullen nog even flink moeten wachten voordat we hem de composities van het fraaie Woodwork in de Lage Landen zullen horen doen, helaas. 1. Ashes (One)
 2. Star L.A.
 3. Woodwork
 4. Sequel
 5. Blasted
 6. Sunday
 7. Gut Check
 8. Brothers
 9. Ashes (Two)
 10. Gently
 11. Grown Ups
 12. Uptown Dance Party