×

Recensie

Jazz

22 juni 2017

Matthew Stevens

Preverbal

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ropeadope

Preverbal Matthew Stevens Jazz 4.5 Matthew Stevens – Preverbal Written in Music https://writteninmusic.com

De jonge Canadese gitarist Matthew Stevens mag met recht de ‘coming man’ binnen de jazz genoemd worden. De laatste jaren drukte hij met zijn avontuurlijke gitaarspel een grote stempel op de albums van Christian Scott (het meesterwerk Christian aTunde Adjuah) en Esperanza Spalding (Emily’s D+Evolution). Maar ook op eigen benen liet hij van zich spreken. Vorig jaar verscheen Woodwork, een solodebuut dat stond als een huis.

Met zijn nieuwe album Preverbal trekt hij de Woodwork-lijn fascinerend door. Met zijn vaste maten Vicent Archer op bas en Eric Doob op drums/percussie heeft hij het ideale trio om weer volop de diepte in zijn spel op te zoeken en nieuwe muzikale wegen te ontdekken. En wat een explosief gevolg heeft dat soms. Zet voor de verandering eens niet de eerste track van het album als eerste op maar laat je verrassen door de derde. Zoals de titel al aangeeft (Undertow) kruipt de melodie die door de gitaar wordt ingezet en subtiel door drums en bas wordt opgepakt al snel een onverwachte hoek in waarbij Stevens met briljant gitaarspel de track naar een andere wereld duwt. Een geweldig spelende Doob en pompende Archer trekken de compositie aan de onderkant nog verder op.

Maar natuurlijk kun je Preverbal ook gewoon van begin af luisteren en je verbazen over het grote talent dat Stevens is. Echt op elke compositie leeft hij zich uitbundig uit met dan weer subtiel en ingetogen spel dan weer druk en vol. Zo heerlijk zonder reserves je grenzen aftasten en kijken waar je uitkomt geeft zoveel genot voor de oren dat je met elke compositie blijer wordt. Natuurlijk weten we dat hij met welke muzikant hij ook speelt hij indruk maakt met zijn spel en de aandacht trekt.

Preverbal geeft duidelijk aan dat het  helemaal om hem mag draaien. Luister ook naar zo’n prachtcompositie als Reservoir waar hij ook weer halverwege de compositie omdraait en je weet hoe groot Stevens talent is. Of die prachtopbouw in Dogeared waarin naar een fraaie climax wordt toegewerkt met een heerlijk dwars gitaargeluid. Weergaloos! Esperanza Spalding mag het album, met het toepasselijk getitelde Our Reunion, naar een weergaloos einde zingen. Haar stem klinkt op het muzikale bed dat Stevens, Archer en Doob leggen, mooier dan ooit. Alsof ook zij die volledig muzikale vrijheid voelt en pakt. En wat een ongelooflijk dikke riff speelt Stevens dan ineens weer… wow!

Het gitaarspel van Matthew Stevens is om verschrikkelijk van te (gaan) houden. Zo divers en rijk aan kleur en zo vol emotie is het genot om naar de composities te luisteren zo groot dat het album om is voor je er erg in hebt. Preverbal behoort tot het allerbeste dat je dit jaar gaat horen. Prachtplaat!  1. Picture Window
  2. Sparkle And Fade
  3. Undertow
  4. Cocoon
  5. Reservoir
  6. Knowhow
  7. Dogeared
  8. Our Reunion Featuring Esperanza Spalding