×

Recensie

Soul / Hiphop

11 februari 2013

Matthew E White

Big Inner

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Domino

Big Inner Matthew E White Soul / Hiphop 4.5 Matthew E White – Big Inner Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een geweldige verrassing is het eerste soloalbum van Matthew E White. De man die eerder indruk maakte met zijn avant-garde jazz bigband Fight The Big Bull en zijn rockband  The Great White Jenkins, heeft op zijn debuutalbum Big Inner de meest aanstekelijke soul gemixt met rhythm & blues die je in jaren gehoord hebt.

Laten we gelijk maar duidelijk zijn: De uit Richmond, Virginia afkomstige White heeft met Big Inner een absolute klassieker gemaakt. Een debuutalbum dat zeer grote indruk maakt. De door soul, funk en rhythm & blues doordrenkte songs hebben bijna mantra gelijke teksten en vocalen en kennen daarnaast geniale arrangementen. Echt elk van de 7 tracks die het album kent heeft een opbouw die boeit, verrast en intrigeert. De heerlijk broeierige albumopener One Of These Days is daar gelijk een geweldig voorbeeld van. Het daarop volgende superfunky Big Love nog meer. Wat een verslavende melodie, wat een heerlijk tussenstuk en wat een geweldige opbouw daarna! En die baslijn is gewoonweg dodelijk!!!!!!

Big Inner is met zijn 7 tracks een zeer compleet album. Echt alle elementen die soul, rhythm & blues boeiend maken zijn in de songs aanwezig. De ingetogen soulstem van White, de geweldige koortjes, de fijne strijkers en de geweldige spelende ritmesectie kloppen optimaal. Luister naar het intrigerende Hot Toddies, dat begint als soulfulle vocalen-meets-strings en hoor dan hoe die song adembenemend uitbouwt tot een gloedvolle soulballad. Of de geniale, bijna 9 minuten lange, hemelse albumafsluiter Brazos. Zo mooi hoor je ze vrijwel nooit! Big Inner is een luistertrip als geen ander en zonder twijfel nu al een van de meest opvallende en allerbeste albums van dit jaar!  1. One of These Days
  2. Big Love
  3. Will You Love Me
  4. Gone Away
  5. Steady Pace
  6. Hot Toddies
  7. Brazos