×

Recensie

Roots

06 maart 2023

Matthew Check

Without A Throne

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Without A Throne Matthew Check Roots 4 Matthew Check – Without A Throne Written in Music https://writteninmusic.com

De verhuis van Newton, Pennsylvania naar het New York City was oorspronkelijk bedoeld om zijn studies Joodse Theologie af te werken. Matthew Check hing vooral rond op jamsessies waar hij banjo speelde  in bluegrassbands en verwerkte  bijbelse  inspiraties in zijn muziek die op de langspeler Bluegrass Kaballat Shabbat Experience werd uitgebracht. Naast die zogenaamde jewgrass initieerde Check de banjo ook in andere meer hedendaagse genres zoals bij de rappers van Ganstagrass.

Met Joanie Leeds bracht hij in 2019 folkrock getint werk uit met in een hedendaagse context geplaatste parabels uit het Oude Testament. Die samenwerking leidde die naar solowerk zoals het twee jaar geleden uitgebrachte The Condessa Queen. We vinden hier overigens nog een song uit de periode met Joanie terug, een bezwerende, meer rockende versie met verschroeiende gitaaruithalen van het Bijbels epos What a Father Would Do (Absolom.)

Met het mini-album Without A Throne zoekt Check de meer duistere kant van zijn bestaan op. De op een aanstekelijke combinatie van piano en orgel, enigszins Dylanesk klinkende, opener The Very Beginning blijft meteen hangen. Een pedalsteel intro vormt de gepaste aanloop naar Old Wood Floor, een mistroostig verhaal over het ontwaken van een alcoholverslaafde. Een pijnlijk autobiografische song, het confronteert de luisteraar met Check’s verleden, meer bepaald de laatste maand van zijn hopeloos alcoholgebruik dat ondertussen al enkele jaren afgezworen is. “Woke up this morning with a bottle next to my head upon an old wooden floor… like sirens in theit mystery on some far distant shore, there’s nobody left to tie me down”.

Het samen met Andrew Hunt gecomponeerde Pretty Mama draaft op onvervalste countryritmiek, dat de opnamesessies in Nashville plaatsvonden is hier wellicht niet vreemd aan. Er huist naast Matthew nog ander talent in de familie Check, zo brengt broer Jonathan The Way You Are, een meeslepende melodieuze pianosong. Die behoort samen met het eveneens door Jonathan, nog tijdens zijn tienerjaren  gecomponeerde The Shape It Appears  bij het betere werk. Op melancholische pedasteel walsende ingetogen country die meteen beklijft. Ook de afsluiter, het samen met Miss Tess gezongen Because Of You is eveneens een oudere song en flaneert op een warme oceaanbries met knappe picking en percussie en refereert naar de gloriejaren van de West Coast sound.

Het enige dat we Matthew Check kunnen aanwrijven is de korte speelduur van dit minialbum maar het is beduidend meer dan een vrijblijvend tussendoortje.  1. THe Very Beginning
  2. Old Wooden Floor
  3. Pretty Mama
  4. The Way That You Are
  5. What a Father Would Do (Absolom)
  6. The Shape It Appears
  7. Because You Can