×

Recensie

Roots

19 november 2021

Matt Patershuk

An Honest Effort

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Black Hen Music

An Honest Effort Matt Patershuk Roots 4 Matt Patershuk – An Honest Effort Written in Music https://writteninmusic.com

Lange tijd bleef de muzikale output van Matt Patershuk beperkt tot een  eerder bescheiden kring.  De samenwerking met producer muzikant Steve Dawson resulteerde in een stroomversnelling. Zo geraakten Same As I Ever Been en If Wishes Where Horses  via Black Hen Music in het bereik van de liefhebbers van authentieke singer-songwriters. Patershuk vindt zijn inspiratie voor zijn songs in de rurale regio van het Noorden van Alberta. Daar schaaft hij rustig verder aan zijn verhalend songwerk met de attitude van een oerdegelijk ambachtsman.

Het in de loop der jaren groeiende vertrouwen en de intuïtieve verbondenheid tussen Matt en Dawson die samenwerkt met die andere onvolprezen multi-instrumentalist, Fats Kaplin, Cary Graig en Jerry Holmes zorgen voor inventieve ritmische ondersteuning. Dat resulteert in een sobere, bijzonder efficiënte folkgetinte omkadering op An Honest Effort.

Een wel erg bescheiden opstelling van deze begenadigde songsmid. Dat wordt meteen duidelijk met Johanna, ‘’Some birds just mend to be caged even with an open door’’, zingt Patershuk in het op een countryneske drafje gepresenteerde relaas over een vrouw die de weg kwijtraakt in het leven.

Al even indringend en ontroerend klinkt Jupiter The Flying Horse, een op fijnbesnaard resonerend snarenwerk en de zachte harmonica van Kaplan glijdend epos over een circuspaard dat aan Mr. Bojangles herinnert, op de achtergrond horen we een ‘soft spoken’ bijdrage van Keri Latimer. Sunny rond dit indrukwekkende openingstrio af op melodieus vloeiend, bluesy gitaarwerk dat eveneens Turn The Radio Up inkleurt een verstild en teder verhaal over de evolutie van een relatie met het verstrijken van de jaren. Aan het ingetogen Afraid To Speak Her Name  breit Dawson nog een fijne outro met Weissenborn gitaar.

Na het op donkere twang, fiddle  en kampvuur harmonica walsende Stay With Me, met weerom een zwoel prevelende Latimer, volgt The 2nd Law of Thermodynamics. Het is een vervolg over het vijf jaar geleden uitgebrachte Memory & The First Law of Thermodynamics, het is de beangstigende bevestiging over de toestand van onze planeet en het heelal.

Een in milde humor gewikkelde song over het nieuwe gebit van Shane McGowan hadden we voordien evenmin beluisterd. Een doodeerlijke poging die resulteert in een weergaloos werkstukje van een (te) bescheiden weergaloze verhalenverteller 1. Johanna
 2. Jupiter the Flying Horse
 3. Sunny
 4. Turn the Radio Up
 5. Afraid to Speak Her Name
 6. 1.3 Miles
 7. Stay With Me
 8. The 2nd Law of Thermodynamics
 9. Clever Hans
 10. Shane MacGowan
 11. Upright