×

Recensie

Roots

17 april 2014

Matt Andersen

Weightless

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: True North Records

Weightless Matt Andersen Roots 4 Matt Andersen – Weightless Written in Music https://writteninmusic.com

De Canadees Matt Andersen timmert sinds 2002 als singer-songwriter / blues gitarist aan de weg. En niet onverdienstelijk, want met over 2 miljoen YouTube views en meer dan 30.000 verkochte albums kan je toch wel spreken van een succesvolle carrière. Het heeft zijn prijzenkast ook niet ongemoeid gelaten. Zo won hij in 2010 tijdens de IBC in Memphis de titel Best Solo/Duet Artist, in 2011 de ECMA award voor Blues Recording Of The Year met het album Piggyback, in 2012 nam hij diverse prijzen mee naar huis tijdens de Maple Blues Awards en in 2013 won hij de European Blues Awards voor Best Solo/Acoustic preformer. En dan is nu zijn 8e album, zijn 7e studioablum, uitgekomen met de titel Weightless.

Het album opent gelijk sterk met I Lost My Way, een op een reggae groove gebaseerd bluesnummer, waarin zijn stem lijkt aangedaan door het jaren lang roken van zware shag en het drinken van pure whisky. Een vergelijking met Joe Cocker in zijn jonge jaren valt niet te omzeilen. En om even in de vergelijkingen te blijven, My Last Day zou qua stemgeluid, maar ook qua muziek zomaar van een John Hiatt album afkomstig kunnen zijn. Dat Andersen zich op dit album niet alleen maar in het blueshokje laat plaatsen valt te horen in So Easy, Let You Down en City Of Dreams, nummers waarin duidelijk country invloeden naar boven komen. Eén van pure rustpunten op dit album vinden we in Let’s Go To Bed, een mooi liefdesliedje waarin 2 geliefden elkaar steunen: “When the fight follows you home, and you feel like you’re standing alone, come lay next to me, i’ll rock you to sleep”.
Een ander rustpunt is Drift Away, een mooi soulvolle ballad over het vergeten van je zorgen; “ Drift away from your worries, let it go and and drift away”. Het eerste wat bij mij op kwam bij het horen van afsluiter What Will You Leave was JJ Cale. Maar dan met blazers en achtergrondzangeressen, die trouwens door het gehele album prettig aanwezig zijn.

Weightless zit boordevol blues, folk , aangevuld met wat country en her en der een beetje soul. Om hem dan toch maar in een hokje te stoppen; Matt Andersen is er, met zijn vele co-schrijvers en producer Steve Berlin (Los Lobos), in geslaagd een prachtig Americana album af te leveren. Door de variëteiten zal hij dan ook geen moeite hebben om fans buiten zijn gebruikelijke genre aan zich te binden.

Tracklisting Weightless:

 1. I Lost My Way
 2. My Last Day
 3. So Easy
 4. Weightless
 5. Alberta Gold
 6. Let’s Go To Bed
 7. The Fight
 8. Drift Away
 9. Let You Down
 10. City Of Dreams
 11. Between The Lines
 12. What Will You Leave


 1. I Lost My Way
 2. My Last Day
 3. So Easy
 4. Weightless
 5. Alberta Gold
 6. Let's Go To Bed
 7. The Fight
 8. Drift Away
 9. Let You Down
 10. City Of Dreams
 11. Between The Lines
 12. What Will You Leave