×

Recensie

Electronic

05 juli 2022

Matmos

Regards / Ukłony Dla Bogusław Schaeffer

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Thrill Jockey

Regards / Ukłony Dla Bogusław Schaeffer Matmos Electronic 3 Matmos – Regards / Ukłony Dla Bogusław Schaeffer Written in Music https://writteninmusic.com

Aaah Matmos, het duo bestaande uit Drew Daniel en Martin Schmidt die van de gekste elementen nog een betrekkelijk stukje toegankelijke muziek weten te maken op Ultima Care II bijvoorbeeld enkel met het geluid van een draaiende wasmachine en op Plastic Anniversary werd er enkel plastic gebruikt voor de catchy tunes. What’s Next? Dat weet je eigenlijk maar nooit.

Met Regards / Ukłony Dla Bogusław Schaeffer doen ze eigenlijk niets onverwachts. De componist maakte tussen 1960 en ’70 soundtracks, samples en tunes voor de Polish Radio Experimental Studio te Polen. En zeg nou zelf, Matmos die de rechten tot beschikking heeft over radio nmateriaal, dat schreeuwt toch ‘catchy experimenteel hoorspel waar je op kunt dansen?”

Die verwachting komt maar deels uit. Het hoorspel-achtige karakter is er namelijk gelijk. Vanaf opener Resemblage horen we al bevreemdende koorstemmen en rare geluiden. Een dubby bas doet vermoeden dat het ook met die dansbaarheid wel goed zit op dit album, maar beats worden elders slechts sporadisch ingezet. Als ze dan toch een keer verschijnen, zoals op de afsluitende dark ambient van Anti-Athiphon, past het eigenlijk totaal niet bij de rest. Die twee laatste tracks klinken trouwens wel het meest coherent. Bij de overige tracks steeds wordt vaak gewisseld tussen kosmische synths en clownesk sample gebruik, maar er ontstaat geen echte compositie en het blijft erg chaotisch. Die twee afsluiters daarentegen laten mooie soundscapes vol  dark ambient, (sub)bass, en drones horen in een mooi trippy jasje, waarbij  ook die stemmen en dub-lijnen nog even voorbij komen.

Matmos wist in het verleden catchy albums te maken met vreemde elementen, maar slagen er deze keer niet in. Ongetwijfeld was het knip-en-plakwerk en al het gedraai en vervorm met samples en soundtracks leuk om te doen, maar de replay-waarde is niet hoog. Gewoon leuk om 1 keertje te draaien en dan niet meer. Volgende keer weer beter, jongens!  1. Resemblage
  2. Cobra Wages Shuffle
  3. Few, Far Chaos Bugles
  4. Flashcube Fog Wares
  5. Flight to Sodom
  6. Tonight There Is Something Special About the Moon
  7. If All Things Were Turned to Smoke
  8. Anti-Antiphon (Absolute Decomposition)