×

Recensie

Alternative

04 april 2019

Matmos

Plastic Anniversary

Geschreven door: Frank Gesink

Plastic Anniversary Matmos Alternative 3.5 Matmos – Plastic Anniversary Written in Music https://writteninmusic.com

Drew Daniel en M.C Schmidt van Matmos vieren met het uitkomen van Plastic Anniversary hun 25 jaar samenzijn als koppel.  Dat is leuk, maar zet er Plastic voor en de titel krijgt gelijk een heel andere betekenis. Plastic vergaat slecht tot niet, getuige ook de foto op de achterkant van dit album: een dode vogel ligt tentoongespreid, compleet pulp. Echter zijn maaginhoud is nog volledig intact en bestaat uit allerlei resten plastic. Gezellig, hè? Het zijn slecht wat steken onderwater, maatschappijkritiek die je vooral in het boekje van het album terug kan vinden, met vele verwijzingen naar naslagwerken over plastic of plastic voorwerpen. Het moge duidelijk zijn, plastic is het concept voor dit nieuwe Matmos album: all sounds on this album were generated by plastic objects.

Het inlay boekje is eigenlijk onmisbaar bij dit album. Hoe had je anders kunnen weten dat Breaking Bread gemaakt is door LP’s van rockband Bread door midden te breken, daarna te spelen met de scherven en dat geluid vervolgens digitaal te manipuleren en te versterken. Het resultaat  is ritmisch, met hulp van Deerhoof-drummer Greg Saunier. Zo gaan we verder op Interior with Billiard Balls and Synthetic Fat, waarvan de titel gelukkig precies doet wat het aangeeft: ritmisch geklik van biljart ballen domineren, met ondersteuning van dominostenen en het bevreemdende geluid van synthetisch vet. De met een slakom gemaakte track Extending the Plastisphere to GJ237b is muzikaal een niemanddalletje, maar is ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van Sonar festival de ruimte in gezonden naar planeet GJ237b, samen met liedjes van een aantal andere bands  en zal daar over ongeveer 12.45 lichtjaren aankomen.

Allemaal leuke informatie ter inkleuring voor de voorste helft van de tracklist, maar muzikaal gezien klinkt het net wat te “priegelig” vaak – op de schattige breakcore en rave van The Crying Pill na. Vanaf het titelnummer verandert dat op een grootse manier, als plastic trombone, plastic trompet, PVC panfluit, ocarina en poker fiches zijn intrede maken en de sfeer ook donkerder wordt. Nog donkerder is Thermoplastic Riot Shield dat bijna klinkt als Electronic Hardcore (in de liner notes staat bovendien een verwijzingen naar het boek dat vertelt hoe je een politieschild onbruikbaar kan maken, altijd handig). Alles komt geweldig bij elkaar in het feestelijk climaxende Collapse of the Fourth Kingdom, waar de blazers, LEGO blokjes, fluiitjes, plastic eendjes en percussie samenwerken met de percussieband van Whitefish High School. Een swingend, chaotisch en vooral feestelijk hoogtepunt van dit album. Zo valt het allemaal wel mee met die bittere toon van Plastic Anniversary en laat Matmos hier met hulp van zijn vrienden en kennissen vooral weer horen hoe je experimentele, maar toch betrekkelijk toegankelijke muziek kan maken met een gelimiteerd voorwerp en –concept als plastic. Missie wederom geslaagd! 1. Breaking Bread
 2. The Crying Pill
 3. Interior With Billiard Balls & Synthetic Fat
 4. Extending The Plastisphere To GJ237b
 5. Silicone Gel Implant
 6. Plastic Anniversary
 7. Thermoplastic Riot Shield
 8. Fanfare For Polyethylene Waste Containers
 9. The Singing Tube
 10. Collapse Of The Fourth Kingdom
 11. Plastisphere