×

Recensie

Jazz

23 maart 2018

Mathias Eick

Ravensburg

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Ravensburg Mathias Eick Jazz 4 Mathias Eick – Ravensburg Written in Music https://writteninmusic.com

Trompettist Mathias Eick gaat op Ravensburg, zijn vierde album voor ECM, terug naar de huiselijke omgeving. Waar zijn vorige album Midwest niet alleen Amerika maar het reizen in het algemeen als doorlopend verhaal had, hebben de composities op zijn nieuwe album het familieleven en het thuis zijn als thema.

Ravensburg, vernoemd naar de Duitse plaats waar zijn grootmoeder opgroeide, is een warm en intiem album geworden. Hoewel de instrumentatie van het album vergelijkbaar is met die van het vorige album, is de lijst van muzikanten een volledig andere. Op zijn vaste en geweldige percussionist/drummer Helge Norbakken na, die er vanaf zijn ECM debuut The Door altijd bij is geweest.

Een opvallende rol, noem het bijna de hoofdrol naast Eick zelf, is op het album weggelegd voor de jonge violist Håkon Aase die met geweldig spel de composities van Eick met heerlijk dominante folkelementen versterkt. Eick voelt zich met Aase zo op zijn gemak dat hij zijn trompetspel soms maar helemaal weglaat en zijn melodielijnen zingt. Wonderbaarlijk mooie combinatie. De band heeft naast Aase en Norbakken nog een tweede drummer in de gelederen, Torstein Lofthus. Een muzikant die reeds eerder op Eicks album Skala te horen was. Bassist Audun Erlien en pianist Andreas Ulvo vervolmaken de band.

Ravensburg is een mooi en warmbloedig album dat door Eick’s rijke spel met openingstrack Family en opvolger Children gelijk fraai binnenkomt. Mooi hoe het album in sfeer en composities opbouwt en hoe de composities als een warme deken om je vallen. Iedere muzikant pakt zijn moment om uit de schaduw van bandleider Eick te stappen. Ulvo doet dat optimaal in composities als August en Parents. Girlfriend drijft dan weer op de klasse van de jonge Aase, waar de fascinerende ritmes van Norbakken en Lofthus en de swingende bas van Erlien als fantastische basis dienen.

Als het album na de prachtige titeltrack met het ingetogen For My Grandmothers, dat over de fraaie pianospel van Ulvo met Aase’s prachtige vioolspel en Eick’s zang naar The Gloaming-achtige sferen duikt, een einde vindt, weet je dat Eick het weer geflikt heeft een wonderbaarlijk mooi album af te leveren. De hoge kwaliteit van de composities en de erg fijne groep muzikanten die met innemende warmbloedigheid spelen, geven het thema van het album een ideale meerwaarde.  1. Family
  2. Children
  3. Friends
  4. August
  5. Parents
  6. Girlfriend
  7. Ravensburg
  8. For My Grandmothers